PET/CT: 17 500 rákbeteg vizsgálatát finanszírozza az OEP

Onkológiai diagnosztikai vizsgálat a Pozitron-Diagnosztika KözpontbanOnkológiai diagnosztikai vizsgálat a Pozitron-Diagnosztika Központban
Daganatok.hu 2015. február 16.
Megosztás:

Hatékonyabb lenne-e pénzek elköltése, ha nagyobb összeget fordítanának a képalkotó és patológiai diagnosztikára? - teszi fel a kérdést dr. Lengyel Zsolt, a Pozitron-Diagnosztika Központ orvosigazgatója az Országos Egészségbiztosítási Pénztár legfrissebb adatai kapcsán.

2013-ban Magyarországon a bruttó hazai termék (GDP) 6,3 százalékát, 1847,8 milliárd forintot fordítottak az országos egészségügyi alapból egészségügyi kiadásokra. Ez utóbbiból, 8,7 százalékot, mintegy 160 milliárd forintot költöttek onkológiai betegségek kezelésére, amely a GDP közel fél százalékát teszi ki. 2014-ben ezek a számok, az előrejelzések szerint, hozzávetőleg megegyeztek az előző évivel - derül ki az Országos Egészségbiztosítási Pénztár adataiból.

A fenti számokból is jól kitűnik, hogy a rákos megbetegedések milyen súllyal szerepelnek az egészségügyi kiadásokban. Ha tovább bontjuk a rákos megbetegedésekre fordított kiadásokat, kiderül, hogy a legnagyobb részt, 43 százalékot fekvőbeteg ellátásra költenek. Azaz műtétre és egyéb kezelésekre. A második legnagyobb tétel a gyógyszer ártámogatás, 29 százalék és a tételes gyógyszerekre fordított kiadások, amely 13 százalékot tesz ki. Emellett diagnosztikára (CT/MR, PET-CT, PCR képalkotó diagnosztikai vizsgálatokra), az onkológiai járóbeteg ellátásra fordított kiadások csak mintegy 6 százalékát fordítják Magyarországon.

Felmerül a kérdés, vajon hatékonyabb lenne-e pénzek elköltése, ha nagyobb összeget fordítanának a képalkotó és patológiai diagnosztikára - veti fel a kérdést dr. Lengyel Zsolt a Pozitron-Diagnosztika Központ orvosigazgatója - ami a betegségek korábban történő felismerését és a kezelés gyorsabb és hatékonyabb voltát hozhatná magával. Egészségügyi ellátásszervezők világszerte rámutatnak a diagnosztikai ágak indokolatlan alulfinanszírozására és elhanyagolására, ami a terápiás kiadások nem kellően hatékony kihasználásához vezet. A diagnosztikára fordított anyagi erőforrások növelése a hatékonyság növelésén keresztül általában az összköltséget csökkentő hatással bír.

Dr. Lengyel Zsolt elmondása szerint a képalkotó diagnosztikán belül a daganatos betegségek esetén kiemelkedő szerepe van a pozitronemissziós tomográfiának (PET) computertomográfiával (CT) kombinálva (PET/CT). Ezzel az eljárással idén már 17 500 rosszindulatú daganatos beteg vizsgálatát finanszírozza az OEP, a tíz leggyakoribb tumorféleség esetén. Egy PET/CT-vizsgálat általában több, egymást követően elvégzett CT- vagy MR-vizsgálat által nyújtott információt képes helyettesíteni, illetve olyan kérdések válaszolhatók meg segítségével, amelyekre a hagyományos képalkotók nem adnak választ.

Az Országos Egészségbiztosító Pénztár adata szerint a járóbeteg ellátásban Magyarországon 194 intézmény foglalkozik a rákos betegekkel. Ebből 94 intézmény klinikai onkológiát végez, 12 helyen sugárterápiás és onkoradiológiai kezelést kapnak a betegek, és további 88 ellátó helyen klinikai onkológiai gondozást kapnak a rászorultak.

A fekvőbeteg onkológiai ellátásban 30 egészségügyi centrum vesz részt 53 osztállyal és 1435 ággyal. Sugárterápiás és onkoradiológiai kezelés 12 egészségügyi centrumban 14 osztályon 411 ággyal áll a magyar egészségügy a fekvőbetegek rendelkezésére.

(Pozitron-Diagnosztika Központ)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.