PET/CT: fontos szerep a tüdőrákbetegek utánkövetésében

Daganatok.hu 2015. március 20.
Megosztás:

A PET/CT-vel készített felvételek a tüdőrákbetegek több mint 28 százalékánál változtatták meg a kezelés menetét az utánkövetés időszakában - írja a Medical News Today az amerikai Society of Nuclear Medicine közleménye alapján.

A Johns Hopkins School of Medicine kutatásának új eredményei változást eredményezhetnek abban a gyakorlatban, hogy mennyire érdemes sokadszorra is PET/CT vizsgálatra küldeni a tüdőrákbetegeket a kezelések utánkövetési időszakában.

A Journal of Nuclear Medicine című folyóiratban megjelent tanulmány szerint negyedszer, sőt még ezek után is érdemes újabb PET/CT felvételeket készíteni a betegek tüdejéről, mert ez jelentős számú esetben alakíthatja át az addigi kezelés menetét.

A retrospektív - vagyis a betegek addigi kezelésének eredményeire visszatekintő - tanulmányban összesen 1171 olyan páciens terápiáját tekintették át, akiknél 2001 és 2013 között rendszeresen végeztek a kezelés hatékonyságát felmérő PET/CT vizsgálatokat.

A betegek 7,3 százalékánál (85 páciens) négy - vagy ennél több - PET/CT-re is sor került. Ez összesen 285, negyedik vagy még több alkalommal elvégzett PET/CT vizsgálatot jelentett. A képalkotó vizsgálatok eredményei értékelhető összefüggést mutattak a betegek kezelésében elrendelt változtatásokkal - írja a vizsgálatról szóló beszámoló.

A 285 PET/CT felvételből 149 esetben volt pozitív a képalkotó vizsgálat eredménye (vagyis igazolta a tüdőrák jelenlétét). 136 esetben az eredmény negatív volt, azaz nem újult ki a daganat, illetve helyi áttét sem alakult ki a tüdőben. A tumor kiújulását vagy a helyi áttétek kialakulását az előzetes klinikai gyanú nélkül készített felvételek 44,3 százaléka mutatta ki, a szintén előzetes gyanú nélkül készített képek 24,2 százaléka pedig kizárta a kiújulást vagy a helyi áttétek jelenlétét.

A betegek tüdejéről készített PET/CT felvételek 285 esetből 80 betegnél (a páciensek 28,1 százaléka) vezettek az addigi kezelés módosításához. Ez nem kis szám, hiszen - a képalkotó vizsgálatok negyedszeri vagy az ezt követő további elvégzése nélkül - a betegek csaknem egyharmadánál folytatták volna az addigi, a beteg állapotának már nem feltétlenül megfelelő terápiát.

A 80 érintett betegből 58-an kaptak újfajta kezelést (a képalkotó vizsgálatok 20,4 százaléka), 16 betegnél terápiaváltásra került sor (a képalkotó vizsgálatok 5,6 százaléka), 6 betegnél pedig leálltak a kezeléssel (a képalkotó vizsgálatok 2,1 százaléka).

"A PET/CT fontosságát már korábban is igazolták a tüdőrákbetegek utánkövetésében, mi azonban kifejezetten a negyedik és azt ezt követő vizsgálatok szerepét értékeltük. Ezt előttünk még egyetlen orvoscsoport sem vizsgálta" - hangsúlyozta a tanulmány első szerzője, Rathan Subramaniam.

A kutatócsoport a szolid tumorok egyéb típusaiban is megvizsgálja majd a negyedik és azt ezt követő PET/CT szerepét. A mostani elemzés eredményei azért is fontosak, mert az USÁ-ban alapesetben csak három képalkotó vizsgálatot fognak finanszírozni a daganatellenes kezelések utánkövetése során.

Kapcsolódó cikkünk a hazai helyzetről:

Hatékonyabb lenne-e pénzek elköltése, ha nagyobb összeget fordítanának a képalkotó és patológiai diagnosztikára? 

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.