Képalkotó diagnosztika: a tumor szerkezete és a benne végbemenő áramlások is elemezhetőek

PET/CT vizsgálat egy magyar kórházban (Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI)PET/CT vizsgálat egy magyar kórházban (Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI)
Daganatok.hu 2017. október 17.
Megosztás:

Palkó András, a Szegedi Tudományegyetem Radiológiai Klinikájának igazgatója szerint a fejlett radiológiai módszerekkel a daganatok méretén és alakján túl a tumor szerkezetét, a benne végbemenő áramlásokat is elemezni tudják, ennek pedig szerepe lehet a tumor altípusának megállapításában, illetve a terápia hatékonyságának felmérésében.

A modern képalkotó diagnosztikai berendezések már jóval több információval szolgálnak a daganatos betegről, mint amennyit a radiológusok felhasználnak - írja a Házipatika cikke, amelyben dr. Palkó Andrást, a Szegedi Tudományegyetem Radiológiai Klinikájának igazgatóját is idézik.

A mai CT- és MRI-készülékekkel a tumorokban észlelhető véráramlás is elemezhető

"A képalkotó vizsgálatokon ma nagyrészt még mindig csak az alapinformációkra , azaz a tumor méretének meghatározására és a kontrasztanyag-halmozás mértékére koncentrálnak. Pedig a rendelkezésre álló képalkotó diagnosztikai berendezések ennél már jóval több információval tudnak szolgálni a radiológusok számára. A mai CT- és MRI-készülékekkel például a tumorokban észlelhető véráramlás is elemezhető, ezt a funkciót azonban szinte soha nem használják. Pedig a tumor belső véráramlásának változásai egy-egy terápia hatására hamarabb bekövetkeznek, mint a milliméterben alig mérhető méretváltozások vagy a kontrasztanyag jelintenzitásának változása" - írja a A Magyar Klinikai Onkológiai Társaság kiadványa.

Palkó András szerint a fejlett radiológiai módszerekkel a daganatok méretén és alakján túl a tumor szerkezetét, a benne végbemenő áramlásokat is elemezni tudják, ennek pedig szerepe lehet a tumor altípusának megállapításában, illetve a terápia hatékonyságának felmérésében.

Dr. Hideghéty Katalin sugárterapeuta, a Szegedi Tudományegyetem Onkoterápiás Klinikájának docense megjegyezte: a betegellátásban dolgozó szakorvosok sokszor nincsenek tisztában azzal, hogy akár a saját intézményükben működő képalkotó berendezésekkel is milyen vizsgálatokat lehet elvégezni a szokásos diagnosztikán felül.

(Házipatika)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Ajánló