Gyors és egyszerű teszt hozhatja el a rákdiagnosztika forradalmát

Daganatok.hu 2018. december 10.
Megosztás:

A módszer egyszerű vérmintából vagy szövetbiopsziából mindössze 10 perc leforgása alatt mutatja ki, vannak-e rákos sejtek szervezetünkben vagy sem.

Mostanáig nem igen tudtak olyan egyszerű jellegzetességet találni, ami alapvetően megkülönbözteti a daganatsejtet az egészségestől, létezik ugyanakkor egy extrém kicsi, alig nanoméretű szerkezetkülönbség a sejtek DNS-ei között, amik leleplezik a szervezetben rejtőzködő rettegett kórt - írja beszámolójában az Origo.

A szokatlan DNS-struktúra az eddigi eredmények alapján valamennyi ráktípusra jellemző lehet. A kutatók mell-, prosztata, vastagbélrákos, valamint limfómás pácienseket is vizsgáltak, mindegyiküknél kimutatták a keresett speciális molekuláris mintázatot.

A metilcsoportok rendellenes tömörülése elárulja a ráksejteket

A módszer kulcsát a DNS által hordozott génekhez kapcsolódó apró molekulák, a metilcsoportok, egészen pontosan azok metilációs szintje és mintázata jelenti.

A metilcsoportok (-CH3) szabályozzák a sejtek génjeinek ki- és bekapcsolódását, valamint kontrollálják a génkifejeződés (génexpresszió) mértékét. Egészséges embereknél a metilcsoportok a sejtek genomjában egyenletesen oszlanak el, a ráksejteknél azonban más a helyzet: ott ezek az esszenciális molekulák specifikus helyeken csoportosulnak, hatalmas klaszterekké állva össze. E tömörülés szerencsére egyszerű eszközökkel észlelhető.

Egyedi, háromdimenziós nanoszerkezetek

Miután a ráksejtek elpusztultak, örökítőanyaguk a vérplazmába kerül, amiket aztán ki lehetett "halászni" a mintákból. A szakértőknek sikerült megfigyelnie, hogy a hatalmas metilcsoport-halmazokat egy különleges oldatba helyezve a DNS-töredékek egyedi, háromdimenziós nanoszerkezetekbe rendeződtek. Ezeket szilárd felülethez, jelen esetben aranyhoz kötötték és azt találták, hogy - mivel a normál szerkezetű DNS-hez viszonyítva jóval erősebben kötődtek - a nemesfém szemcséinek színe azonnal megváltozott, jelezve, hogy a tumor DNS-ére jellemző molekulák jelen vannak a szervezetben.

A metódust több mint száz vér- és szövetmintán tesztelték, közülük 72 rosszindulatú daganattal küzdő rákbeteg, 31 pedig egészséges emberből származott. Egészen lenyűgöző, 90 százalékos pontossággal sikerült meghatározni, kiben találhatóak meg daganatsejtek.

A teljes cikk az Origo oldalán

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Hírek az Avemarról:

Ajánló