A sav-bázis változások kimutatásával igazolnák a rákellenes terápia hatékonyságát

Eddig nem volt olyan képalkotó módszer, amivel a sav-bázis-változások élő személyben kimutathatók lettek volnaEddig nem volt olyan képalkotó módszer, amivel a sav-bázis-változások élő személyben kimutathatók lettek volna
Daganatok.hu 2017. május 22.
Megosztás:

Eddig nem volt olyan képalkotó módszer, amivel a sav-bázis-változások élő személyben kimutathatók lettek volna, most azonban megszületett a pH-szenzor, ami non-invazív, radiáció-mentes képalkotást biztosít. A pH-változás kimutatása arra is jó lehet, hogy a szakemberek igazolják egy-egy rákellenes terápia hatékonyságát.

A tumorok, a gyulladás és a keringési betegségek helyi szinten felborítják a szervezet sav-bázis egyensúlyát.

Franz Schilling - tumorsejtekkel végzett mágneses rezonanciavizsgálatok során - négy éve fedezte fel, hogy egy molekula, amit a későbbi vizsgálatban zimonátsavként azonosított, különösen érzékeny ezekre a változásokra.

A tumorokat körülvevő szövet általában enyhén savasabb, mint az egészséges szövetek

A zimonátsav fontos szerepet játszhat az orvosi képalkotásban, különösen a tumorok metabolikus folyamatainak láthatóvá tételében, hiszen a tumorokat és a gyulladást körülvevő szövet általában enyhén savasabb, mint az egészséges szövetek.

A pH-szenzor a tumorellenes kezelés hatékonyságának megítélésére is alkalmas lehet: a tumor anyagcseréje, így a körülvevő szövet pH-ja még azelőtt megváltozhat, hogy a hatékony kezelés következtében a tumor mérete kimutathatóan csökkenni kezdene, így korán megítélhető, hogy jó irányban indult-e a terápia.

A módszer egyelőre csak az injektálás utáni 60 másodperc során működik, azután a hiperpolarizáció kialszik, ezért a kutatók jelenleg az időbeli ablak tágításán dolgoznak, illetve egyéb pH-szenzitív molekulákat keresnek.

Mindazonáltal a módszer már ma is elég szenzitív ahhoz, hogy képes legyen orvosilag releváns mértékű pH-változás kimutatására az élő szervezetben. 

(MedicalOnline)

Miben segítenek Önnek az Oncompass Medicine szakemberei?

Az Oncompass Medicine molekuláris diagnosztikai laboratóriuma és információs központja az elmúlt több mint egy évtized genomikai kutatási eredményeit és molekuláris diagnosztikai módszereit alkalmazva igyekszik megtalálni a daganatos betegségben szenvedők számára az adott időpontban legmegfelelőbb kezelési lehetőségeket.

Ezek egyaránt lehetnek a hagyományosan alkalmazott kezelési módszerek - kemoterápia vagy sugárterápia - lehetnek azonban olyan célzott daganatellenes gyógyszerek is, amelyek kifejezetten az adott daganat kialakulásában oki szerepet játszó, meghibásodott génekre hatnak. Annak eldöntésére, hogy alkalmazható-e egy betegnél célzott kezelés, vagy épp ellenkezőleg, ez semmiképp nem javasolt a számára a megfelelő gyógyszercélpont hiánya miatt, molekuláris diagnosztikai vizsgálatokat végzünk.

Legújabb szolgáltatásunk keretében folyamatosan segítjük a betegek kezelésében résztvevő onkológusokat abban, hogy pácienseiket az aktuálisan elérhető legjobb kezelésben részesítsék: dinamikus döntéstámogatási rendszerünk többek között arról nyújt információt, hogy terápiaváltás esetén, abban az adott pillanatban milyen célzott kezeléssel kapcsolatban áll rendelkezésre a legtöbb információ a következő terápiás vonalban.

A hozzánk forduló és akár 5 éven át is kísért betegeink így egészen biztosak lehetnek abban, hogy ott és akkor a számukra legmegfelelőbb kezelést kapják, a döntés meghozatala ugyanis a páciens molekuláris diagnosztikai profiljának és a célzott kezelésekről rendelkezésre álló összes orvosi adat részletes informatikai elemzése alapján történik.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Hírek az Avemarról: