A sav-bázis változások kimutatásával igazolnák a rákellenes terápia hatékonyságát

Eddig nem volt olyan képalkotó módszer, amivel a sav-bázis-változások élő személyben kimutathatók lettek volnaEddig nem volt olyan képalkotó módszer, amivel a sav-bázis-változások élő személyben kimutathatók lettek volna
Daganatok.hu 2017. május 22.
Megosztás:

Eddig nem volt olyan képalkotó módszer, amivel a sav-bázis-változások élő személyben kimutathatók lettek volna, most azonban megszületett a pH-szenzor, ami non-invazív, radiáció-mentes képalkotást biztosít. A pH-változás kimutatása arra is jó lehet, hogy a szakemberek igazolják egy-egy rákellenes terápia hatékonyságát.

A tumorok, a gyulladás és a keringési betegségek helyi szinten felborítják a szervezet sav-bázis egyensúlyát.

Franz Schilling - tumorsejtekkel végzett mágneses rezonanciavizsgálatok során - négy éve fedezte fel, hogy egy molekula, amit a későbbi vizsgálatban zimonátsavként azonosított, különösen érzékeny ezekre a változásokra.

A tumorokat körülvevő szövet általában enyhén savasabb, mint az egészséges szövetek

A zimonátsav fontos szerepet játszhat az orvosi képalkotásban, különösen a tumorok metabolikus folyamatainak láthatóvá tételében, hiszen a tumorokat és a gyulladást körülvevő szövet általában enyhén savasabb, mint az egészséges szövetek.

A pH-szenzor a tumorellenes kezelés hatékonyságának megítélésére is alkalmas lehet: a tumor anyagcseréje, így a körülvevő szövet pH-ja még azelőtt megváltozhat, hogy a hatékony kezelés következtében a tumor mérete kimutathatóan csökkenni kezdene, így korán megítélhető, hogy jó irányban indult-e a terápia.

A módszer egyelőre csak az injektálás utáni 60 másodperc során működik, azután a hiperpolarizáció kialszik, ezért a kutatók jelenleg az időbeli ablak tágításán dolgoznak, illetve egyéb pH-szenzitív molekulákat keresnek.

Mindazonáltal a módszer már ma is elég szenzitív ahhoz, hogy képes legyen orvosilag releváns mértékű pH-változás kimutatására az élő szervezetben. 

(MedicalOnline)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Hírek az Avemarról:

Ajánló