Várólisták nélkül javulnak a rákbetegek életkilátásai

Daganatok.hu 2015. április 28.
Megosztás:

Nagy lépés a rák elleni hazai küzdelemben és az esélyegyenlőségben, ha az egészségügyi államtitkár nyilatkozata valósággá válik, s két hétnél többet az országban sehol sem várhat kivizsgálásra daganatgyanús beteg - szögezi le a daganatos betegeket képviselő Gyógyulj Velünk Egyesület.

- Elismerésünket fejezzük ki a kormányzati lépésért, ha megvalósul Magyarországon Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár napokban tett ígérete, miszerint daganatos betegség gyanúja esetén mindenki 14 napon belüli időpontot kap diagnosztikai vizsgálatra - szögezi le Lakos István, a Gyógyulj Velünk Egyesület elnöke.

A rákbetegeket képviselő, de a prevencióért és a betegség minél korábbi felismeréséért is küzdő civil szervezet tavaly több felhívásban és egy várólistákról szóló szakmai konferencián is tarthatatlannak nevezte, hogy esetenként több hónapot kelljen várni képalkotó vizsgálatra egy tumorgyanús páciensnek. A késlekedés egyrészt óriási szorongást okoz, másrészt egy agresszív tumortípus esetén akár előrehaladottabb stádiumba is kerülhet a rákbetegség, így jelentősen romolhatnak a beteg életkilátásai. A Gyógyulj Velünk Egyesület tiltakozott az ellen is, hogy a tb ellátásokra vonatkozó teljesítmény volumenkorlát miatt a korlátozott CT vagy MR üzemidő révén a magánellátásba kényszerítsék a betegeket, ahol kénytelenek lemondani a tb finanszírozott ellátásról és - hiába járulékfizető állampolgárok - a vizsgálatok teljes költségét maguknak kell állniuk, ha gyors diagnózist akarnak.

Lakos István leszögezi: az ellátórendszer összehangolt működésére van szükség, hiszen a daganatellenes kezelést megalapozni képes teljes körű diagnózis képalkotó és laboratóriumi vizsgálatokat, esetenként szövettant, olykor molekuláris diagnosztikai vizsgálatokat is megkíván, tehát számos szakorvosi és szolgáltatói szegmenst érint. Ráadásul a gyors diagnózis szükséges, de nem elégséges feltétele a rák hatékony kezelésének, hiszen ahhoz megfelelő sebészi, onkológiai vagy sugárterápiás kapacitás is kell, hogy a biztos diagnózis ismeretében minél előbb ténylegesen meg is kezdődjön a gyógyítás.

A Gyógyulj Velünk Egyesület elnöke hozzáteszi: ha a kormányzat biztosítja a két héten belüli kivizsgálás lehetőségét, még nagyobb lesz az egyéni felelősség a szűréseken való részvételben, illetve abban, hogy panasz esetén senki se halogassa az orvoshoz fordulást. - Az orvos csak akkor segíthet, ha találkozunk vele. Ne veszítsünk időt a halogatással, szabaduljunk meg mielőbb a daganatoktól, hogy minél nagyobb esélyünk legyen a teljes felépülésre! - figyelmeztet Lakos István.

(Gyógyulj Velünk Egyesület)

Miben segítenek Önnek az Oncompass Medicine szakemberei?

Az Oncompass Medicine molekuláris diagnosztikai laboratóriuma és információs központja az elmúlt több mint egy évtized genomikai kutatási eredményeit és molekuláris diagnosztikai módszereit alkalmazva igyekszik megtalálni a daganatos betegségben szenvedők számára az adott időpontban legmegfelelőbb kezelési lehetőségeket.

Ezek egyaránt lehetnek a hagyományosan alkalmazott kezelési módszerek - kemoterápia vagy sugárterápia - lehetnek azonban olyan célzott daganatellenes gyógyszerek is, amelyek kifejezetten az adott daganat kialakulásában oki szerepet játszó, meghibásodott génekre hatnak. Annak eldöntésére, hogy alkalmazható-e egy betegnél célzott kezelés, vagy épp ellenkezőleg, ez semmiképp nem javasolt a számára a megfelelő gyógyszercélpont hiánya miatt, molekuláris diagnosztikai vizsgálatokat végzünk.

Legújabb szolgáltatásunk keretében folyamatosan segítjük a betegek kezelésében résztvevő onkológusokat abban, hogy pácienseiket az aktuálisan elérhető legjobb kezelésben részesítsék: dinamikus döntéstámogatási rendszerünk többek között arról nyújt információt, hogy terápiaváltás esetén, abban az adott pillanatban milyen célzott kezeléssel kapcsolatban áll rendelkezésre a legtöbb információ a következő terápiás vonalban.

A hozzánk forduló és akár 5 éven át is kísért betegeink így egészen biztosak lehetnek abban, hogy ott és akkor a számukra legmegfelelőbb kezelést kapják, a döntés meghozatala ugyanis a páciens molekuláris diagnosztikai profiljának és a célzott kezelésekről rendelkezésre álló összes orvosi adat részletes informatikai elemzése alapján történik.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Hírek az Avemarról: