A betegség megállapítása (vizsgálati módszerek)

Megosztás:

A pajzsmirigyrákok kimutatására hétféle vizsgálati módszer áll rendelkezésre, amelyeket olyan sorrendben végeznek, hogy a betegséget minél megbízhatóbban lehessen kimutatni. A pajzsmirigygöböket akár tapintással is ki lehet mutatni, és az ultrahangvizsgálat is sokat segíthet. Izotópos módszerrel megvizsgálható a göbök működése, tűvel pedig mintát lehet venni a sejtekből. Egyes tumormarkerek megemelkedett szintje szintén utalhat a betegségre.

Fizikai vizsgálat. Az orvos a nyak tapintásakor igyekszik megítélni a pajzsmirigy nagyságát, göbös szerkezetét. Ilyenkor a nyakon található egyéb göbös elváltozások (nyirokcsomó-elváltozás stb.) is felfedezhetők.

Ultrahang. Egyszerű, gyors és nagyon megbízható vizsgálat. Ultrahang segítségével megítélhető a pajzsmirigy mérete és szerkezete, a göbök nagysága, száma és összetétele. Igen jól látszanak a folyadéktartalmú ciszták. Egyes finom jelek utalhatnak arra, hogy egy adott göb daganatos-e.

Szcintigráfia. Izotópos módszer, amellyel a göbök működését vizsgálják. Ha a göb fokozottan dúsít jódot (jódizotópot), akkor forró göbről beszélünk, míg ha a göbben lévő sejtek egyáltalán nem vesznek részt a jódanyagcserében, akkor hideg göbről van szó. Ez utóbbiaknak akár a 10 százaléka is lehet pajzsmirigydaganat.

Tűbiopszia. A tapintható göböt vékony tűvel megszúrják, és mintát vesznek a pajzsmirigy sejtjeiből és sejtközi folyadékából - ezt sejttani szakértő vizsgálja meg.

Kiegészítő vizsgálatok: a légcső röntgenfelvétele, nyaki CT (komputeres rétegfelvételek), PET (pozitron emissziós tomográfia, mely metszetképet alkot) stb.

Laboratóriumi vizsgálatok. Pajzsmirigyhormon-meghatározások, amelyek eredményeiből a mirigy működésére lehet következtetni. Végeznek antitest-vizsgálatokat, amelyeknek pozitivitása a pajzsmirigyet érintő immunfolyamatokkal magyarázható.

Tumormarker-vizsgálatok: pajzsmirigydaganatok esetén ezeknek a szintje megemelkedik a vérben.

Mindezen vizsgálatokat olyan sorrendben végzik, hogy a betegséget minél megbízhatóbban és pontosabban ismerjék fel.

Tapintható pajzsmirigygöbök a lakosság 4-8 százalékánál fordulnak elő, a nők és férfiak aránya 5:1. Ezeknek a göböknek 5-10 százaléka rosszindulatú is lehet. Amióta ultrahangos vizsgálatokat végeznek, az előfordulás gyakorisága ennél jóval magasabb, és az összes pajzsmirigygöb előfordulása akár a 20 százalékot is meghaladhatja.

Sok göb azonban nem is tapintható, mert 1 cm-nél kisebbek. Az ilyen kicsi göbökkel rendszerint nincs is tennivaló. A jól működő, illetve túlműködő göböknél a rosszindulatúság kérdése nem merül fel, a hideg göbök esetében azonban a pajzsmirigyrák előfordulása 10 százalék is lehet.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Hírek az Avemarról:

Ajánló