A betegség prognózisa

Megosztás:

A pajzsmirigyrák várható lefolyása elsősorban a szövettani típus függvénye. További befolyásoló tényezők a beteg életkora, illetve az, hogy a műtéti beavatkozás idején mekkora volt a daganat.

A prognózis (a betegség várható lefolyása, a beteg gyógyulási kilátásainak megítélése) nagymértékben függ a szövettani típustól. Mint láttuk, a papilláris ráknál a legjobbak a kilátások, a differenciálatlan vagy anaplasztikus ráknál pedig a legrosszabbak.

Sok múlik azon is, hogy a beavatkozás idején mekkora volt a daganat. Az 1 cm-nél kisebb differenciált, papilláris ráknál igen jó a prognózis, a műtét gyógyulást hoz, izotópos kezelésre sincs szükség. Minél nagyobb a daganat, a kezelések eredményessége annál csekélyebb, ezért igen fontos a korai diagnózis. Amikor már a távoli szervekben is áttétek vannak, az életkilátások rosszak.

Érdekes módon függ össze a prognózis és a beteg életkora. A prognózis rosszabb 15 éves kor alatt és 45 év felett. A 60-70 éves emberek anaplasztikus rákja csaknem reménytelen.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Hírek az Avemarról:

Ajánló