A pajzsmirigydaganatok keletkezésének okai

Megosztás:

Még ma sem ismert teljesen, hogy mik a pajzsmirigyrák kialakulásának pontos okai. Kockázatnövelő tényező a fej-nyaki besugárzás, és előfordulhat családi halmozódás is.

A rosszindulatú daganatok keletkezésének már számos részletkérdése tisztázódott, a pajzsmirigyrák létrejöttének okai azonban sok tekintetben még ma sem ismertek.

Biztos, hogy jelentősége van a fej-nyak területét korábban ért besugárzásnak, amely genetikai hibákat okozhat egyes génekben. Gyakori az egyes pajzsmirigyrákok családi halmozódása, így például az úgynevezett medulláris pajzsmirigyráknál bizonyított a 10. kromoszóma elváltozása.

A daganatok növekedéséhez úgynevezett növekedési faktorokra is szükség van, ilyen például a pajzsmirigy normális működését is vezérlő hormon, a TSH (tireotropin), amely az agyalapi mirigyben termelődik.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Hírek az Avemarról:

Ajánló