Pajzsmirigyrákos betegek gondozása

Megosztás:

A pajzsmirigyrákos betegek gondozása során egyrészt rendszeres nyaki ultrahangvizsgálatot végeznek, másrészt ellenőrzik a vér tireoglobulin nevű fehérjéjének mennyiségét. A pajzsmirigyhormon-kezelés beállítását követően 3-6 hónap múlva deríthető ki nagy biztonsággal, hogy a beteg az alacsony vagy a magas kockázati csoportba tartozik-e a kiújulás szempontjából.

A kezelés eredményességének egyik feltétele a beteg együttműködése az élethossziglan tartó gondozás során. A páciens állapotát időszakonként változó terjedelemben ellenőrzik.

A gondozás két fő eleme a nyaki ultrahangvizsgálat és a vér tireoglobulin tartalmának ellenőrzése. Hazánkban is a nemzetközileg elfogadott és jól kidolgozott ellenőrzési sémát alkalmazzák. Típusos esetben a műtétet követően 6 hét múlva izotópos kezelésre kerül sor a differenciált pajzsmirigyrákoknál (kivéve az 1 cm alatti daganatnagyságot).

Ezt követően beállítják a pajzsmirigyhormon-kezelést és a beteget 3-6 hónap múlva ellenőrzik. Ekkor állapítható meg bizonyossággal, hogy az alacsony vagy a magas rizikójú betegcsoportba tartozik-e. Kedvező esetben - jó prognózisú és beosztású betegségtípusnál - 6-12 hónaponként történik ellenőrzés. Ha a betegség kiújul vagy továbbra is fennáll, akkor újabb sebészeti vagy izotópos kezelések következnek. Mindez a beteg szoros együttműködése nélkül nem valósítható meg.

A többszöri nagydózisú izotópos kezelés az ondósejtrendszer károsodását okozhatja, ezért nagy rizikójú esetekben szóba jöhet a sperma előzetes lefagyasztása. Az egyszeri izotópos kezelés nem zárja ki terhesség vállalását, de ez legkorábban 1 év múlva történhet.

Távoli áttétek jelentkezésekor sem reménytelen a helyzet, például papilláris ráknál 1 cm alatti tüdőáttéteknél többszöri nagydózisú izotópos kezelést követően 10 éves távlatban 60 százalékos gyógyulást tudtak elérni. Csontáttéteknél lényegesen nehezebb a helyzet, de alkalmazható speciális izotópkezelés a csontfájdalmak csökkentésére.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Hírek az Avemarról:

Ajánló