Fotoakusztikus tomográfiával korábban fedezhető fel a petefészekrák

Daganatok.hu 2018. december 2.
Megosztás:

A módszer különösen hatásos lehet a nagy kockázatú betegek szűrésénél, valamint a felesleges sebészeti beavatkozások elkerülésében.

Amerikai kutatók fotoakusztikus tomográfiával sikeresen diagnosztizáltak petefészekrákot olyan korai, lokalizált stádiumában (1 vagy 2), amelynél a sebészeti beavatkozást és kemoterápiás kezelést követően az ötéves túlélési arány 70-90% közötti, míg a 3-4. stádiumban diagnosztizált esetben már csak 20% alatti - írja a Medical Online beszámolója.

A St. Louis székhelyű Washington University School of Medicine kutatói a Radiology folyóiratban jelentették meg cikküket, melyben arról számolnak be, hogy ultrahang és fotoakusztikus tomográfia együttes alkalmazásával igen korai stádiumban sikerült petefészektumorokat diagnosztizálniuk.

A 16 betegen végzett in vivo képalkotó vizsgálatok során a kutatók egy sztenderd transzvaginális ultrahangszonda köré optikai szálakkal ellátott köpenyt szereltek, és az optikai szálakat egy lézerhez csatlakoztatták. A szonda hüvelybe helyezését követően a lézer átvilágít a vagina izmos falán, és a lézer által kibocsátott, tumorok által abszorbeált fény hanghullámokat generál, melyek segítségével a tumor erezettségét és oxigénszaturációját lehet tanulmányozni. Az egészséges petefészek sok kollagént tartalmaz, ám az invazív tumorok dúsabb erezettséget és alacsonyabb oxigénszaturációt mutatnak.

A kutatók két biológiai markert használtak a petefészkek jellemzésére: a relatív teljes hemoglobinkoncentrációt (rHbT), mely közvetlen kapcsolatot mutat a tumorok angiogenezisével, valamint az átlagos oxigénszaturációt (sO2). Az eredmények szerint az rHbT értékek 1,9-szer magasabbak voltak az invazív epithelialis tumorok megjelenése esetén (ezek teszik ki a petefészekdaganatok 90%-át), mint az egészséges petefészkeknél mért értékek. Az invazív epithelialis tumorok esetében az átlagos oxigénszaturáció (sO2) 9,1%-kal alacsonyabb volt, mint a jóindulatú daganatot tartalmazó vagy egészséges petefészkek esetében. 

(Medical Online)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Ajánló