Háromszorosára nő a petefészekrák kockázata a BRCA1 gén mutációja miatt

Daganatok.hu 2016. január 21.
Megosztás:

Háromszor akkora lesz a petefészekrák kockázata a BRCA1 gén mutációját hordozó hölgyeknél azokhoz képest, akiknél nincs jelen mutáció a génben - mutatta ki az amerikai Nemzeti Rákkutató Intézet lapjában megjelent tanulmány. A kockázatnövekedés eddig is ismert volt, ennek nagyságát azonban most először sikerült kimutatni.

"Ezer nőből nagyjából 18-nál alakul ki petefészekrák, ám ha ezer olyan nőt vizsgálnak, aki az említett gén hibás változatát hordozza, a számuk 58-ra emelkedik" - írják a tanulmány szerzői.

Az új kutatásban több mint 8 ezer európai nő génjeit hasonlították össze. A nők egy csoportja jó egészségnek örvendett, egy másik csoportjuk petefészekrákos volt, harmadik csoportjuknak a családjában fordult elő a kór. Azt találták, hogy a BRCA1 gén mutációjának hordozóinál háromszor nagyobb eséllyel, előrehaladottabb stádiumban és idősebb életkorban diagnosztizálják a petefészekrák agresszív formáját - idézi a kutatás eredményeit az MTI híre.

A petefészekrák időben történő felismerése azért nehéz, mert amíg előrehaladott stádiumba nem kerül, addig tünetei - fáradtság, felfúvódás, hasi és medencei fájdalom - könnyen összetéveszthetők más betegségek tüneteivel.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Ajánló