A kismedencei sugárkezelés mellékhatása nőknél: így kezeljük a hüvelyszárazságot! (x)

Daganatok.hu 2019. április 15.
Megosztás:

A sugárterápia célja a rosszindulatú sejtek elpusztítása, azonban a kezelés során az egészséges sejtek, így a nők kismedencei besugárzásakor a hüvelyhám sejtjei is károsodhatnak. A sérült, atrófiás hüvelyhám pedig hüvelyszárazsággal jár, melynek tüneteit lokális szerekkel enyhíthetjük.

Petrának mindennapos kényelmetlenséget okozott az állandó hüvelyszárazság

Petra fiatal anyukaként szembesült vele, hogy a petefészkein rosszindulatú elváltozást találtak. Műtétre került sor, melynek során mind a két petefészket eltávolították, de még ezután is szükség volt sugárkezelésre, megelőzendő a rákos sejtek esetleges további burjánzását. Petra hősiesen állta a kezelésekkel járó tortúrát, egyfolytában az ötéves kislányára gondolt, akit még fel kell nevelnie, ezért mindenképpen meg akart gyógyulni.

Orvosa felkészítette rá, hogy a sugárterápiának számos mellékhatása lehet, így Petrát nem érte váratlanul a kezelések után rendre rátörő ólmos fáradtság, és méltósággal viselte, amikor csomókban hullani kezdett a haja. Tisztában volt azzal is, hogy a kismedencei besugárzás gyakran idéz elő hüvelyszárazságot, hiszen a kóros sejtek elpusztítását célzó terápia során a hüvelyhám sejtjei is károsodhatnak, melynek következménye a hámréteg elvékonyodása, sorvadása, vagyis a hüvelyi atrófia.

Ennek jellemző tünete hüvelyszárazság, azaz a hüvely nedvesedésének hiánya, ami megnehezíti, vagy akár teljesen ellehetetleníti a szexuális életet. Petra számára azonban már a mindennapok során is kényelmetlenséget okozott a hüvelyszárazság okozta állandó feszülő-viszkető érzés. Petrának végül a Cikatridina hüvelykúp segített enyhíteni a hüvelyszárazság okozta kellemetlen panaszokat.

Hasznos segítség hüvelyszárazságra

Az egyedülálló összetételű Cikatridina hüvelykúp képes újra nedvességgel feltölteni a hüvelyhám kiszáradt szöveteit. Patikában, recept nélkül kapható hormonmentes készítmény, amelynek hatását klinikai vizsgálat igazolja. Ápoló hialuronsavat tartalmaz, valamint jól ismert gyógynövények - körömvirág, aloe vera, teafa és ázsiai gázló (más néven tigrisfű) - hasznos kivonatait.

Előnyös összetételének köszönhetően nemcsak a sugár- vagy kemoterápia okozta szövetkárosodás nyomán jelentkező hüvelyszárazság esetén hatásos, hanem akkor is, ha például szülés után, nőgyógyászati műtéteket követően, illetve az ösztrogénhiány miatt a menopauzában alakul ki hasonló probléma.

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

Sok nő a fogamzásgátló tabletta szedése miatt szembesül a hüvelyszárazsággal, a hormontartalmú gyógyszer egyik mellékhatásaként. A hüvelyszárazság ugyanakkor kialakulhat akár a tartós stressz, vagy egy extrém fogyókúra következményeként is.

A Cikatridina hüvelykúp hormonmentes készítmény, amely azon túl, hogy segít nedvességgel feltölteni a hüvely szöveteit, a szövetgyógyulást is serkenti, például hüvelyi sérülések után. Tartós kezelésre is alkalmas.

Mit érdemes tudni a hialuronsavról?

A hialuronsav neve ismerősen csenghet, hiszen ez az összetevő gyakran megtalálható számos kozmetikumban. Nem véletlenül: a hialuronsav ugyanis egy magas vízmegkötő képességgel rendelkező molekula, ennek köszönhetően, ahogyan az arcbőrünket, úgy a hüvely szöveteit is képes hidratálni, illetve segít megőrizni azok rugalmasságát.

Egy gramm hialuronsav akár 6 liter víz megkötésére is képes! Támogatja a sejtek egészséges osztódását, így segítve elő a sérülések gyors és kevésbé fájdalmas gyógyulását, illetve az újrahámosodást.

A Cikatridina hüvelykúp hasznos növényi összetevői és azok közismert hatásai

Aloe vera
Az aloe vera közkedvelt gyógynövény, amelynek értékes hatóanyagai vírus-, baktérium- és gombaellenes tulajdonságúak. Javítják a szövetek hajszálereiben a véráramlást, gyulladáscsökkentő és sebgyógyulást elősegítő hatásúak.

Körömvirág
A gyulladáscsökkentő hatásáról jól ismert körömvirág serkenti az érképződést is, így képes elősegíteni többek között a hám- és nyálkahártya-sérülések gyógyulását.

Tigrisfű
A fertőtlenítő hatású tigrisfüvet sebek gyógyításában és kozmetikumokban, tisztálkodószerekben is gyakran alkalmazzák.

Teafa
A teafa leveléből kivont illóolaj gátolja számos baktérium, vírus és gomba szaporodását, gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik.

Felhasznált szakirodalom: Tea MKM, Priemer V, Kubista E: Wirksamkeit und Sicherheit von Hyaluron-Säure-Zäpfchen (Cikatridina®) bei der Behandlung hormon- oder chemotherapieinduzierter vaginaler Atrophie bei Mammakarzinompatientinnen; Journal für Fertilität und Reproduktion 2006; 16 (2) 17-19 2 Nőgyógyászati Onkológia 2008; 13:32-33

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT! 

(szponzorált tartalom)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.