Prosztatarák: minden információ egy helyen a betegségről

Daganatok.hu 2019. december 9.
Megosztás:

Ingyenes útmutató könyv jelent meg a prosztatarákkal szembesült férfiak számára, a kötet teljes tartalmát az interneten is közzétették - jelentette be a Gyógyulj Velünk Egyesület a Budapesten megszervezett prosztatanapon.

Az "50 kérdés - 50 válasz: Prosztatarák" című kötet hét fejezetben, közérthető megfogalmazásban tárgyalja a prosztatarák diagnózisáról, műtétjéről, sugárkezeléséről, onkológiai terápiáiról, a mellékhatások kezeléséről, a betegek rehabilitációjáról szóló tudnivalókat. Amint B. Papp László, a könyv szerkesztője elmondta, a kötet első kiadását 3 ezer példányban bocsátják ingyenesen rendelkezésére szerte az országban a betegszervezeteknek, az onkológiai és urológiai osztályoknak. A kötet a Gyógyulj Velünk Egyesület kiadásában, a Daganatos Betegek Gyógyításáért és Rehabilitációjáért Alapítvány szakmai partnerségével jelent meg, szakorvosi lektora prof. dr. Bodoky György és dr. Végh Éva. Mivel a kötet kiadásának célja az orvos-beteg kommunikáció javítása és hogy a betegek minél inkább partnerként lehessenek részesei a kezelésüknek, a könyv teljes tartalmát az interneten is elérhetővé tették.

A könyv budapesti bemutatójára az ország sok városából érkeztek résztvevők. Dr. Bálint Péter, a Jahn Ferenc Dél-Pesti Kórház urológus főorvosa hangsúlyozta: a prosztatarákos férfiakra nem lehet egységes betegcsoportként tekinteni. A daganat szövettani jellemzői, stádiuma, a beteg állapota és társbetegségei alapvetően megszabják, hogy milyen módszerek vethetők be a betegség meggyógyítására, illetve minél hosszabb időn át történő kordában tartására.

- A betegeknek meg kell érteniük a betegségüket, annak stádiumát, a reális orvosi lehetőségeket, hogy mi és miért történik velük. Sugárkezelés után a hormonterápiák célja, hogy csökkentsük a kiújulás kockázatát, áttétes betegeknél a gyógyszeres kezelések a rosszabbodás elodázását szolgálják. Oda kell figyelni a társbetegségek, például a csontritkulás kezelésére is. A betegek is sokat tehetnek önmagukért, ha egészségesen táplálkoznak, nem híznak el vagy leadják a túlsúlyukat, ha minél többet mozognak - fejtette ki Bálint Péter.

Dr. Vajdics Tímea, a Dél-Pesti Centrumkórház onkológusa elmondta: az előrehaladott prosztatarák onkológiai kezelése ma már nem kizárólag kemoterápiát takar. Több olyan új típusú hormonterápiás gyógyszer elérhető idehaza is, amelyek révén a már meg nem gyógyítható betegek életminőségét és életkilátásait is jelentősen javítani tudják. Vajdics Tímea azzal biztatott: még az áttétes prosztatarák is jelentősen hosszabb időn át kordában tartható, mint régen, elodázható az az idő, amikor kemoterápiára van szükség, így egyes mellékhatások megjelenése is késleltethető.

Kapitány Zsuzsanna, a Gyógyulj Velünk Egyesület gyógytornásza hangsúlyozta: nemcsak a prosztatarákos férfiaknak, hanem minden egyes daganatos betegnek el kellene jutnia gyógytornászhoz, mert a gyógytorna által a panaszok, a szövődmények kockázata jelentősen csökkenthető. Kapitány Zsuzsanna mindenkit arra biztatott, hogy ha eddig nem ajánlották fel számára a gyógytorna lehetőségét, arról érdeklődjön kezelőorvosánál vagy háziorvosánál, mert a gyógytorna éppen úgy felírható receptre, miként a gyógyszerek.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Ajánló