Prosztatarák-vakcina: már tesztelik

Daganatok.hu 2017. február 20.
Megosztás:

Fázis I. klinikai vizsgálat indult, amelynek célja a perzisztens prosztatarák elleni kezelés biztonságosságának és immunogenitásának értékelése - adta hírül nemrég a ParmindexOnline.

A Panacea Pharmaceuticals bevonta az első beteget a prosztatarák elleni vakcina nyílt, párhuzamos elrendezésű, multicentrikus klinikai vizsgálatba - írja a PharmindexOnline a European Pharmaceutical Review nyomán.

Az Amerikában tesztelt készítmény egy új, nanorészecske típusú immunterápia vakcinajelöltje, hatását immunstimulánsként fejti ki. A vakcina magas immunogenitású, HAAH-specifikus antitest választ vált ki és jelentős mértékben stimulálja az immunsejtek HAAH elleni hatását.

2017-ben előreláthatólag több, mint 160 ezer prosztatarákos megbetegedés várható, a betegek közel 30 százaléka 5 éven belül relapszál, az ő kezelési opcióik pedig korlátozottak - mondja a kutatás vezetője. A HAAH új kezelési lehetőséget jelenthet a perzisztens prosztatarákkal élő betegek számára, az első vizsgálati alany bevonásával végre feltárhatjuk a PAN-301-1 biztonságosságát és immunogenitását.

A fázis I. vizsgálatban a készítményt intradermális injekció formájában alkalmazzák biokémiailag relapszált prosztatarákban szenvedő betegeknél egy fix dóziseszkalációs rend szerint. Várhatóan 18 beteget vonnak be a vizsgálatba. A vakcina egyébként biztonságosnak bizonyult a preklinikai toxikológiai vizsgálatokban, ami nem jellemző a jelenleg elérhető daganatellenes terápiákra.

(Pharmindex Online

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Ajánló