Tíz év alatt 72 százalékkal nőtt az áttétes prosztatarákesetek száma az USA-ban

Daganatok.hu | MTI 2016. július 25.
Megosztás:

Tíz év alatt 72 százalékkal nőtt az áttétes prosztatarákesetek száma az Egyesült Államokban a Northwestern Egyetem új tanulmánya szerint.

A Nature Prostate Cancer and Prostatic Diseases című kiadványában közzétett új tanulmány készítői a nemzeti rák adatbázis információit elemezték a 2004-2013-as időszakból, amikor 767 550 prosztatarákos esetet jegyeztek fel 1089 amerikai egészségügyi intézményben.

Az új esetek száma legnagyobb mértékben - 92 százalékkal - az 55-69 évesek körében nőtt. Ez a magasra szökés különösen aggasztja a szakembereket, mivel a férfiak ezen korosztályában irányul a legnagyobb figyelem a prosztatarák-szűrésre és a korai stádiumban lévő betegség kezelésére.

Az is aggodalomra ad okot, hogy a 2013-ban áttétes prosztatarákkal diagnosztizáltak esetében a PSA átlagos szintje 49 volt, ami majdnem kétszerese a 2004-ben diagnosztizáltak PSA szintjének (25). Ez azt jelzi, hogy a betegséget súlyosabb stádiumban fedezték fel.

"Egyik feltevésünk az, hogy a betegség a szűrések ellenére agresszívebb lett. A másik az, hogy a szűrési irányelvek lazulásával a betegség jóval előrehaladottabb stádiumban van, amikor diagnosztizálják. Valószínűleg mindkettő igaz lehet. Ezt egyelőre nem tudjuk bizonyosan, de ez áll jelenlegi kutatásunk középpontjában" - mondja az egyetem beszámolójában Edward Schaeffer, az urológiai tanszék vezetője.

"Növekszik a betegség agresszívebb típusa, legalábbis erre utal az a tény, hogy 2013-ban jóval magasabb PSA-szinteket mértünk az áttétes prosztatarákos eseteknél, mint 2004-ben."

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.