Újfajta génterápiával kezelték sikeresen a prosztatarákot

Daganatok.hu 2015. december 15.
Megosztás:

Az "öngyilkos génterápia" nevet kapta egy új eljárás, amely úgy módosítja a prosztatarákos sejteket, hogy a beteg szervezete maga pusztítsa el azokat - írja a BBC híre alapján a Népszabadság Online. A két, génkezelést egyaránt kapó csoportban a vizsgált alanyok 83 és 79 százalékánál hozott negatív eredményt a kísérlet kezdete után 2 évvel végzett biopszia.

Az eljárás lényege, hogy a rákos sejteket úgy módosítják genetikailag, hogy a beteg immunrendszere támadja meg azokat. A vizsgálatban résztvevő 62 beteget két csoportra osztották. Az egyik kétszer kapott génkezelést, a másik - akiknek agresszívebb típusú rákjuk volt - három alkalommal. Emellett minden páciens járt sugárkezelésre is.

A kísérlet öt éves időtartamában a túlélési arány 97 és 94 százalék volt. Annak ellenére, hogy a tanulmányhoz nem használtak kontrollcsoportot, a kutatók azt állítják, hogy az eredmények 20 százalékos javulást mutatnak a korábban ismert módszerekhez képest.

A két csoportban a vizsgált alanyok 83 és 79 százalékánál a kísérlet kezdete után 2 évvel végzett biopszia negatív eredményt hozott.

Dr Brian Butler, a Houston Methodist Hospital orvosa szerint a módszer megváltoztathatja a rákkezelés módját. "Ha az immunrendszer egyszer felfedezi a rákossejteket, amikor ismét felbukkannak, akkor is tudni fogja, hogy meg kell őket támadnia."

A sugárkezeléssel kombinált génterápia ígéretes módszernek tűnik, de természetesen még további vizsgálatokkal is igazolni kell, hogy hosszabb távon is hatékony módszerről van-e szó.

(Nol.hu)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.