Élet gyomor nélkül és ünnepek az onkológián - Rákgyógyítás 2014. nyár

Daganatok.hu 2014. augusztus 25.
Megosztás:

Nagy György televíziós szerkesztő-műsorvezető gyomorrákkal való küzdéséről is vall a Rákgyógyítás Magazin nyári lapszámában, amelyben betegségükkel példamutató módon küzdő sorstársak avatják be az olvasókat történetükbe. Az ingyenes, s hirdetéseket sem közlő országos lap kiemelten foglalkozik az onkológia legújabb irányvonalaival és dilemmáival is.

"Tudom magam egészséges emberként kezelni. Ez a kulcsa annak, hogy nagyobb eséllyel az is maradhassak" - fogalmazza meg hitvallását a gyomorrák miatt egy éve gyomor nélkül élő Nagy György szerkesztő-műsorvezető. Amint a Rákgyógyítás Magazinnak adott interjúból kiderül, az újságíró "fegyelmezett gyógyuló": alkalmazkodnia kellett az új élethelyzethez, de töretlenül dolgozik, s bízik abban, hogy idejében megtörtént a daganateltávolító műtét és túlléphet a betegségen. Vallja: rákkal szembesült emberként kötelessége, hogy a környezetében élőket figyelmeztesse: ne halogassák tovább a szűrővizsgálatokat!

Mivel a bajban sok-sok erőt és biztatást kapott, ennek továbbadására tette fel az életét - illetve amint fogalmaz "abból a következő 40 évet" - Halom Borbála, aki fiatalon szembesült az emlőrákkal. A viszontagságairól és a betegségből való kilábalásáról blogot vezető nő úgy érzi, hogy testi és lelki válsága nyomán - a lánya és munkája mellett - új értelmet talált életének: mindent megtesz azért, hogy meggyőzze a nőket, menjenek el mammográfiára. Emellett sorstársakkal - például a lapban szintén nyilatkozó, az emlőrákon ugyancsak harmincas éveiben átesett dr. Kenessey Andrea kardiológus szakorvossal - egyre bővülő önkéntes csapatával segít azoknak, akikre hasonló terhet rótt a sors. Ott vannak a többiek mellett, közösen ünneplik meg velük az utolsó kemoterápiát, s közben önmaguk is erősödnek, mert azt érzik: az őket sújtó sorscsapás nem volt hiábavaló.

Példamutatóan viseli betegségét Majorosiné Parti Erzsébet is, aki több mint tíz éve küzd a vastagbélrákkal: tüdőműtéten, onkológiai kezelések garmadáján van túl, amelyek eredményeként egy évtized elteltével is szeretteivel lehet és elláthatja otthoni teendőit. Ő viszont már nem fog meggyógyulni. Ezt pontosan tudja, de fontosnak tartja, hogy minél többeknek átadja üzenetét: az életet, amíg tart, nem szabad feladni, s a jövő biztos kimenetele tudatában is a jelenben kell élni, s megélni mindazt, ami ma megadatik.

A lap társadalmi kérdéseket is tárgyalva teszi fel a kérdést, s foglalja össze a legfrissebb válaszokat arra a dilemmára: mekkora összeg fordítható egy daganatos beteg kezelésére? A tudományos ismeretterjesztés jegyében pedig áttekintést nyújt a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság (MKOT) siófoki szimpóziumáról, amelyen vezető hazai szakorvosok foglalták össze a világ egyik legjelentősebb tudományos kongresszusának, az Amerikai Klinikai Onkológiai Társaságnak (ASCO) legfontosabb eredményeit, üzeneteit.

A Rákgyógyítás Magazin és a oldal kiadója a Daganatos Betegek Gyógyításáért és Rehabilitációjáért Alapítvány. Az újság elérhető országszerte az onkológiai centrumokban és betegszervezeteknél, valamint a szerkesztőség 6726 Szeged, Izabella u. 8. szám alatti postacímére küldött közepes méretű "postakész" válaszborítékkal lehetőség van az ingyenes postai megrendelésre is.

(Rákgyógyítás)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.