Czeizel Endre: Kevés az időm, hogy a betegségen rágódjak - Rákgyógyítás 2014. tavasz

Daganatok.hu 2014. május 14.
Megosztás:

Czeizel Endre leukémiával való küzdéséről is vall a Rákgyógyítás Magazin tavaszi lapszámában, amelyben egykori rákbetegek is beavatják az olvasókat élettörténetükbe. Az ingyenes, s hirdetéseket sem közlő országos lap kiemelten foglalkozik az egészségfelmérésnek álcázott termékbemutatók csapdáival, az onkológiai kezelések mellékhatásainak csökkentésével, s interjút közöl arról is, mit várnak szeretteiktől azok a betegek, akik végstádiumba kerülnek.

"Az élet szép, s ha harcolok érte, az immunrendszerem jobban működik, feltehetően kicsit hosszabb időt tölthetek még itt, míg ha feladom, s depresszióba süllyedek, hamarabb leépülök" - fogalmaz a Rákgyógyítás Magazinnak adott interjúban Czeizel Endre.

Az ismert orvos-genetikus professzor daganatos betegséggel küzdő pácienseiről éppúgy beszél, mint a családjában halmozódó prosztatarákról, s a nála diagnosztizált, gyógyíthatatlan leukémiáról. "Nem gyógyultam meg, ismerem a realitásokat, de nem azzal telnek a napjaim, hogy ezen morfondírozok: ahhoz túl sok a dolgom és túl kevés az időm, hogy a betegségen rágódjak" - fogalmaz.

Más élethelyzetben szólalnak meg azok a betegek, akiknél már egy-két évtizeddel ezelőtt diagnosztizáltak rákot, ám azt sikeresen legyőzték vagy ha ez nem is sikerült, de több mint egy évtizede együtt élnek a visszaszorított rákbetegséggel. Azért mondják el saját történetüket, hogy biztatást adjanak a betegséggel nemrég szembesült, s az onkológiai kezelések közepén járó sorstársaknak: lehet kiút a bajból.

A szerkesztőség vallja: a betegtájékoztatás csak akkor hiteles, ha arról is szól, hogy a rákból nemcsak a gyógyulás, hanem az elmúlás felé is vezethet út. Ennek jegyében közöl a lap interjút Debrecenyi Károly István református lelkésszel, aki - vallásosságtól függetlenül - harminc éve segíti az életük végéhez ért betegeket és családjaikat abban, hogy méltósággal zárhassák le életüket. "A legnagyobb segítség, ha valódi, testi-lelki jelenléttel tudunk együtt lenni a szerettünkkel, s éreztetni vele: bármiről beszélhet. Ekkor hangozhatnak el olyan mondatok, amelyeket soha később nem lehet pótolni."

A magazin a praktikus tudnivalók között figyelmeztet az egészségfelmérésnek álcázott termékbemutatók csapdáira, a betegeknek az étrend-kiegészítők és a gyógyhatásúnak beállított termékek révén "drágán árult remények" csalárdságára. A lap cikket közöl a daganatos betegség vagy a kezelések által kiváltott székrekedés és hasmenés kezeléséről, s a betegek bevonásával zajló klinikai gyógyszervizsgálatokról is.

A Rákgyógyítás Magazin és a oldal kiadója a Daganatos Betegek Gyógyításáért és Rehabilitációjáért Alapítvány. Az újság elérhető országszerte az onkológiai centrumokban és betegszervezeteknél, valamint a szerkesztőség 6726 Szeged, Izabella u. 8. szám alatti postacímére küldött közepes méretű "postakész" válaszborítékkal lehetőség van az ingyenes postai megrendelésre is.

(Rákgyógyítás)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.