A külsőt megváltoztató mellékhatások - Rákgyógyítás 2015. tavasz

Daganatok.hu 2015. március 27.
Megosztás:

Sokszor nagyobb traumaként élik meg a rákbetegek a daganatellenes kezelések külső mellékhatásait, mint magát a betegséget - olvasható a Rákgyógyítás Magazin 2015. tavaszi lapszámában, amelyben az orvosok által sokszor elbagatellizált, de a betegek számára lelkileg gyötrő mellékhatások kerülnek fókuszba. Az országos betegmagazin cikket közöl a kopaszságukat nyilvánosan felvállaló betegekről, foglalkozik az internetes közösségek erejével és veszélyeivel, s riportot ad közre olyan házaspárokról, ahol mindketten szembesültek a rákkal.

Másként rangsorolják az orvosok és a betegek a mellékhatásokat. A hajhullásnak például orvosilag nincs jelentősége, ám a betegek számára sok esetben éppen a külsőleg is látható, önmagukat folyamatosan a betegséggel szembesítő mellékhatások a nyomasztóak - olvasható a Rákgyógyítás Magazin tavaszi lapszámában, amelyben a kopaszságtól a különféle mértékű és súlyosságú bőr- és körömpanaszokig sorra veszik a leggyakrabban előforduló külső mellékhatásokat. "Nem a haj teszi az embert" - szögezi le a lap egy másik összefoglalója, amelyben külföldi és hazai példákat sorakoztatnak fel olyan betegekről, akik kemoterápiás kezelésük alatt vállaltak fotózást, modellkedést vagy viselnek feltűnő hennafestést a fejükön, hogy ezzel jelezzék környezetüknek és a betegtársaknak is: nincs mit szégyellniük aktuális állapotukon.

2015-ben elérheti az 1 millió látogatást a magazin internetes portálja: az újsághoz hasonlóan hirdetések nélküli, nonprofit Rákgyógyítás.hu oldal forgalmi adatai is jelzik, hogy egyre többen és többször tájékozódnak az interneten betegségükről. Amint a lap beszámolója fogalmaz, az okostelefonok átalakítják az információszerzési szokásokat: nem ritka, hogy a betegek vagy hozzátartozóik már az onkológia folyosóján rákeresnek a leletek egyes kifejezéseire az interneten. Ráadásul nemcsak az információszerzésnek, hanem a sorstársi kapcsolatoknak is új dimenzióját nyújtja a világháló: egyre több internetes közösség alakul, ahol a sorstársak egymást segítik, s valódi barátságok szövődnek a virtuális térben. Amint a lap figyelmeztet, vannak akik ezekben a fórumokban termékeket, "csodaszereket" próbálnak rátukmálni a betegekre, ám a többséget valóban az önzetlen segíteni akarás jellemzi.

A Rákgyógyítás Magazin betegekről szóló cikksorozatában ez alkalommal olyan házaspárok szólalnak meg, ahol a férj és a feleség egyaránt szembenézett már a félelmetes betegséggel. Van ahol bíznak a teljes gyógyulásban, máshol ez már nem reális cél, ezért abban támogatják egymást, hogy minél több időt jó állapotban tölthessenek együtt. A lap legfrissebb számában is folytatódnak a megszokott rovatok: onkológiai szómagyarázatot, s aktuális híreket, szociális segélyről szóló praktikus információkat is közölnek.

A Daganatos Betegek Gyógyításáért és Rehabilitációjáért Alapítvány által a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság tudományos partnerségével kiadott újság országszerte elérhető az onkológiai centrumokban és betegszervezeteknél, valamint a szerkesztőség 6726 Szeged, Izabella u. 8. szám alatti postacímére küldött közepes méretű "postakész" válaszborítékkal lehetőség van az ingyenes postai megrendelésre is. A szerkesztőség a rakgyogyitas@gmail.com címen várja a visszajelzéseket, témajavaslatokat, s online felületén teret nyújt a daganatos betegségekkel összefüggő nonprofit programok közzétételére is.

(Rákgyógyítás)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.