Rákgyógyítás: azonos rákgyógyszerek, egyenlőtlen esélyek

Daganatok.hu 2016. október 7.
Megosztás:

Mi jár mindenkinek az onkológián, s mit vehetnek meg a tehetősebb páciensek? Kapacitás nincs, igény van másodvélemények kiadására, mit tehetnek a betegek? Hogyan kutathatók fel egy beteg számára a gyógyszervizsgálatokban elérhető új hatóanyagok? Mit és hogyan vizsgál a molekuláris diagnosztika? Kényes kérdések és az eligazodást segítő válaszok az ingyenes Rákgyógyítás Magazin 2016. őszi kiadásában.

Miről adjon tájékoztatást a kezelőorvos az állami rendelésen: arról, amit nyújtani is tud, vagy térjen ki arra is, ami csak a tehetősebb pácienseknek elérhető, mert az állam nem finanszírozza? Betegjogi oldalról egyértelmű: a betegnek minden olyan lehetőségről joga van tudni, ami az egészségi állapotát befolyásolhatja, e szempontból a finanszírozás másodlagos. A hétköznapok realitása azonban más. A terjedő magánegészségügyi szolgáltatásokról vezető főorvosok bevonásával készített körképet a Rákgyógyítás Magazin.

Ha valaki szükségét érzi az onkológiai kezelési javaslat külső szakértő általi véleményezésének, azt bátran kezdeményezze! - bátorítja a lap az olvasóit. Másodvéleményt kérni elemi joga minden betegnek, viszont sok a visszatartó tényező: a tájékozatlanság, az osztályok megtapasztalt kapacitáshiánya, a kezelőorvos rosszallásától való félelem, az időveszteség kockázata. A szakorvosok javaslatot tesznek a kezelésekre, ám dönteni mindig a betegnek kell, ezért a lap áttekinti, hogyan teheti ezt megalapozottan.

A hazai onkológiai centrumokban is számos gyógyszervizsgálat folyik: a legújabb hatóanyagokhoz juthatnak így hozzá azok a daganatos betegek, akik beleillenek az aktuálisan keresett betegcsoportba. Hogyan nézhet utána egy páciens vagy a hozzátartozója annak, hogy számára aktuálisan van-e elérhető és eredménnyel biztató klinikai gyógyszervizsgálat, amelybe bekapcsolódhat? Válasz a lapszámban.

Molekuláris diagnosztika: egyre többet találkoznak a daganatos betegek a kifejezéssel, ezért a lapban konkrét példán levezetve írnak arról, miben is befolyásolhatja egy részleges vagy egy átfogó molekuláris diagnosztikai vizsgálat a beteg kezelését. A rák nem fertőz, de fertőzések okozhatnak rákot: a rákkeltő kórokozók kockázatait is megismerhetik az olvasók. A lap hasábjain tanácsok olvashatók a mellékhatásként jelentkező hasmenés vagy székrekedés orvoslására is. A magazin bemutatja a vastagbélrákos, végbélrákos betegeknek és családtagjaiknak szóló kezdeményezést is, amely keretében 200 cikket tesznek közzé a betegségről, annak testi-lelki kezelési, gyógyítási lehetőségeiről.

A Daganatos Betegek Gyógyításáért és Rehabilitációjáért Alapítvány által kiadott ingyenes - a független betegtájékoztatás jegyében egyetlen hirdetést sem közlő - Rákgyógyítás Magazin országszerte eljut az onkológiai centrumokba és betegszervezetekhez. Postakész válaszboríték küldésével a lap a szerkesztőség 6726 Szeged, Izabella u. 8. címén ingyenesen meg is rendelhető. A lap kiadója prof. dr. Bodoky György, főszerkesztője B. Papp László egészségügyi szakújságíró, tudományos partnere a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság. A 2008. óta negyedévenként megjelenő újság korábbi lapszámainak tartalomjegyzéke elérhető a Rákgyógyítás.hu nonprofit betegtájékoztató oldalon is, továbbá a Facebook.com/rakgyogyitas címen is folyamatos tematikus hírszolgáltatást nyújtanak.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.