Az elhízás rontja, a mozgás javítja az esélyeket - Rákgyógyítás 2017 nyár

Daganatok.hu 2017. július 3.
Megosztás:

Az elhízás nemcsak sok ráktípus kockázatát növeli, de a már betegek életminőségét és gyógyulási esélyeit is rontja - figyelmeztet a Rákgyógyítás Magazin 2017. nyári lapszáma, amely ugyanakkor óva int a legyengülést okozó diétáktól is. A lap rámutat: a beteg állapotához igazodó rendszeres mozgás az életminőséget és az életkilátásokat egyaránt képes javítani.

Gátolhatja a daganatellenes kezeléseket és ronthatja a betegek életkilátásait az elhízás. A túlsúly nehezíti a diagnosztikát, befolyásolja a hormonháztartást, a gyógyszerek felszívódását, a szív- és érrendszeri következményei növelik a ráktól független kísérőbetegségek kockázatát.

A daganattal összefüggő kóros fogyás viszont ugyancsak árt, mert az izmok erejét is csökkenti, s legyengüléshez vezethet. Olyan életmódváltásra van szükség, amelynek alapja a mozgás, s amelyet a beteg a mindennapokban nem kínlódásként él meg, hanem azonosulni tud vele. A rendszeres fizikai aktivitás gyorsítja a lábadozást, javítja az anyagcserét. Még egy ágyban fekvő, végstádiumban lévő beteg mindennapjait is könnyebbé teheti a szakszerű gyógytorna, a gyógyulás esélyével hosszú évekre tervező betegek számára "a mozgás kötelező" - nyilatkozzák a lap által megszólaltatott szakemberek.

Test és lélek egységben gyógyulhat: a pszichológiai rehabilitáció is segíti a felépülést - hangsúlyozták a Magyar Pszichoonkológiai Társaság konferenciáján, amelyről beszámolót közöl az újság. A lap nagyinterjút ad közre az áttétes emlőrákból meggyógyult Bányai Éva pszichológus professzorral, aki a pszichológiai módszereknek, a hipnózisnak a mérhető élettani hatásait is kutatja, s betegsége óta elkötelezetten dolgozik a daganatos betegekért.

Egy másik riportból kiderül, hogyan segített a fényképezés egy fotográfusnak abban, hogy legyőzze a vastagbélrákot. A lapban emellett most is olvashatók a betegek eligazodását segítő információk, magyarázatok, praktikus ismeretek, aktuális hírek.

A Daganatos Betegek Gyógyításáért és Rehabilitációjáért Alapítvány által kiadott ingyenes - a független betegtájékoztatás jegyében egyetlen hirdetést sem közlő - Rákgyógyítás Magazin országszerte eljut az onkológiai centrumokba és a betegszervezetekhez. Bérmentesített, postakész válaszboríték küldésével a lap a szerkesztőség 6726 Szeged, Izabella u. 8. címén ingyenesen meg is rendelhető. A lap kiadója prof. dr. Bodoky György onkológus főorvos, főszerkesztője B. Papp László egészségügyi szakújságíró, tudományos partnere a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság (www.mkot.hu). A negyedévenként megjelenő újság korábbi lapszámainak tartalomjegyzéke elérhető a Rákgyógyítás.hu nonprofit betegtájékoztató oldalon is, továbbá a Facebook.com/rakgyogyitas címen is követhetők a betegtájékoztatást szolgáló információk. 

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.