Meggyógyulni a rákból, s elkerülni az infarktust... - Rákgyógyítás 2017 tavasz

Daganatok.hu 2017. április 5.
Megosztás:

A daganatellenes kezelések mellékhatásai, valamint a betegséggel járó megpróbáltatások megviselik a szívet és az érrendszert is - figyelmeztet a Rákgyógyítás Magazin 2017. tavaszi lapszáma, amely körbejárja a lehetséges kardiológiai szövődményeket és azok csökkentésének módjait. Napirendre kerül, hogy miként élheti meg egy kisgyerek, ha édesanyja rákkal küzd. Riportban mutatja be a lap, hogyan lehet akár ejtőernyős ugrást is végrehajtani egy sztómával, mesterséges bélnyílással élő egykori rákbetegnek. Az országosan terjesztett ingyenes lapban írnak a kóros fogyásról és annak mérsékléséről is.

Szívük állapotát, s ezzel életkilátásaikat a betegek pozitív és negatív irányba egyaránt befolyásolhatják - derül ki a Rákgyógyítás Magazinból, amely rámutat: mivel folyamatosan nő a rákból meggyógyulók vagy a daganatos betegséggel sokáig együtt élők aránya, egyre erősebb szempont a terápiaválasztásban a hosszú távon jelentkező kardiológiai mellékhatások elkerülése, csökkentése. A szív állapotától is függ, hogy végig lehet-e vinni az onkológiailag optimális daganatellenes terápiát, viszont azt is el kellene kerülni, hogy a sikeres onkológiai kezelést követően, idő előtt kelljen a betegeknek szívproblémákkal szembesülniük.

A lapból kiderül, hogy a rák miért zárja ki az esetek döntő többségében a szervátültetés lehetőségét, miért nem kaphat új vesét, májat, hasnyálmirigyet vagy tüdőt az, akinek valamely szervét rosszindulatú tumor támadta meg. A magazin körbejárja mi az oka, s mi lehet az ellenszere a daganatos betegség miatti kóros fogyásnak. Kiderül: a daganat miatti testsúlyvesztés nem fittebbé teszi, hanem legyengíti a beteget, ezzel egyrészt rontja az életminőséget, másrészt gátja lehet a daganatellenes kezelések megkezdésének vagy folytatásának is. Nem elég többet enni, az esetek jelentős részében orvosi beavatkozás is indokolt.

A kopasz apukák is olyan gyógyszert kapnak, mint anya? Ha elkapom anya betegségét, kihullik az én hajam is? És a pónik sörénye? Egy óvodás kislány kérdései emlőrákkal küzdő fiatal édesanyjához, aki internetes naplóval, valamint saját történetüket mesébe szőve igyekszik kiírni magából mindazt, ami családjával történik, egyúttal segíteni ezzel a hasonló cipőben járó sorstársaknak. A lapban egy másik példaadó riport pedig arról szól, hogyan lehet sztómával, azaz a hasfalon kialakított mesterséges bélnyílással is teljes és érdekes életet élni, s még így sem feladni olyan álmokat, mint akár az ejtőernyős ugrás vagy a siklóernyőzés.

A lap összefoglalja hogyan vezetett félre egy álprofesszor daganatos betegeket, miként kapcsolódhatnak be a betegek klinikai gyógyszervizsgálatokba, s mi mindent tesznek a Gyógyulj Velünk Egyesületet működtető daganatos betegek a sorstársakért.

A Daganatos Betegek Gyógyításáért és Rehabilitációjáért Alapítvány által kiadott ingyenes - a független betegtájékoztatás jegyében egyetlen hirdetést sem közlő - Rákgyógyítás Magazin országszerte eljut az onkológiai centrumokba és a betegszervezetekhez. Bérmentesített, postakész válaszboríték küldésével a lap a szerkesztőség 6726 Szeged, Izabella u. 8. címén ingyenesen meg is rendelhető. A lap kiadója prof. dr. Bodoky György onkológus főorvos, főszerkesztője B. Papp László egészségügyi szakújságíró, tudományos partnere a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság (www.mkot.hu). A negyedévenként megjelenő újság korábbi lapszámainak tartalomjegyzéke elérhető a Rákgyógyítás.hu nonprofit betegtájékoztató oldalon is, továbbá a Facebook.com/rakgyogyitas címen is elérhető a betegtájékoztató misszió.
 

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Ajánló