Rákgyógyítás és áltudományok: a csapból is csodavíz folyik

Daganatok.hu 2018. október 3.
Megosztás:

A betegeket félrevezető áltudományokkal, a fájdalomcsillapítás elméleti és gyakorlati kérdéseivel, a betegeknek szervezett egyéni és csoportos pszichológiai foglalkozások hasznával is foglalkozik a Rákgyógyítás Magazin őszi száma.

- Az internetre kezdetben, mint az információkat sokakhoz eljuttató eszközre tekintettünk, ám mostanra megtapasztaljuk: a világháló révén inkább kollektív elbutulás megy végbe. Kritika nélkül osztják meg sokan például az olyan híreket, amikor a parlagfűről, egy gyógynövényről, mágneskarikáról vagy bármi másról azt állítják, hogy az gyógyítja a rákot - fogalmaz a lapnak adott interjúban dr. Fábián István kémikus professzor. A Debreceni Egyetem korábbi rektora közérthetően elmagyarázza azt is, miért nem érdemes nagyobb csodákat várni a különféle csodavizektől annál, mintha csapvizet innánk.

Ahogyan a daganatellenes kezelésekre a több szakorvos részvételével működő onkológiai munkacsoportok (onkoteam) tesznek javaslatot, úgy több szakma képviselőit bevonó fájdalomcsoportok létrehozását javasolja a kórházakban az Európai Fájdalom Társaságok Szövetsége. Erről dr. Vécsei László, a Szegedi Tudományegyetem Neurológiai Klinikájának vezetője nyilatkozik. A Magyarországi Fájdalom Társaság korábbi elnöke hangsúlyozza: amíg egy daganat mérete képalkotó vizsgálattal objektíven megmérhető, addig a fájdalom mértékét kizárólag maga a beteg tudja megítélni, hiszen azt rajta kívül senki más nem érzi. A magazin önálló cikkben összefoglalja a daganatos betegek fájdalomcsillapításának alappilléreit is.

- Minden daganatos betegség diagnózisával szembesülő embernél rutinszerűen fel kellene mérni a pszichológiai állapotot is, majd az orvosi kezelések mellett az aktuális mentális, érzelmi, lelki szükségleteknek megfelelő segítséget is felajánlani - vallja dr. Mailáth Mónika, a Magyar Pszichoonkológiai Társaság elnöke. Egy most induló országos vizsgálattal alapozzák meg céljukat, hogy az ország minden onkológiáján a vérnyomásméréshez hasonlóan váljon az állapotfelmérés részévé a pszichológiai állapot rögzítése is. Álláspontjuk szerint sokkal több betegnek kellene kapnia a mindennapok életminőségét és az életkilátásokat is pozitívan befolyásolni képes pszichológiai segítséget a betegút során.

A Daganatos Betegek Gyógyításáért és Rehabilitációjáért Alapítvány által kiadott ingyenes - a független betegtájékoztatás jegyében egyetlen hirdetést sem közlő - Rákgyógyítás Magazin országszerte eljut az onkológiai centrumokba és a betegszervezetekhez. Bérmentesített, postakész válaszboríték küldésével a lap a szerkesztőség 6726 Szeged, Izabella u. 8. címén ingyenesen meg is rendelhető (további információ: rakgyogyitas@gmail.com ).

A negyedévenként megjelenő újság korábbi lapszámainak tartalomjegyzéke elérhető a Rákgyógyítás.hu nonprofit betegtájékoztató oldalon is, továbbá a Facebook.com/rakgyogyitas címen is követhetők a betegtájékoztatást szolgáló információk. 

(Rákgyógyítás)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Ajánló