Öröklődés és daganatok: génekbe kódolt kockázat? - Rákgyógyítás 2018 tavasz

Daganatok.hu 2018. április 10.
Megosztás:

A daganatok örökölhetőségéről, a kezelések mellékhatásaként megjelenő hányinger és fáradékonyság csökkentéséről, az életkor és a terápiák összefüggéseiről, a végstádiumú betegek ellátásában a környezet meghatározó szerepéről, a betegek internetes tájékozódásáról is többet fog tudni, aki kézbe veszi a Rákgyógyítás Magazin 2018. tavaszi lapszámát.

A rosszindulatú daganatoknak csak töredékében mutatható ki egyértelműen, hogy a betegséget öröklött genetikai hiba okozza, ám az ilyen tumorok általában jóval fiatalabb életkorban jelennek meg. A BRCA1 és BRCA2 génhiba ismerete egyes rákbetegségekben - például emlőrákban, petefészekrákban - módosíthatja a műtéti vagy gyógyszeres kezelési tervet, valamint kihathat a beteg hozzátartozóira vonatkozó szűrési javaslatokra is.

Egyik leggyakoribb és a betegek számára leggyötrőbb mellékhatás a hányinger, a hányás. Erőssége, tartóssága függ a kezelés típusától, de a beteg aktuális fizikai és lelki állapotától is: a Rákgyógyítás Magazin összefoglalja mit tehet a kezelőorvos és a beteg a hányinger ellen, valamint miben tudnak segíteni a pszichológiai módszerek. Szintén számos kiváltó oka lehet a betegség és a kezelések idején állandósuló fáradékonyságnak. Amint a lap rávilágít, ki kell vizsgálni, hogy az erőtlenség mennyiben a betegség tünete, mennyiben mellékhatás vagy szövődmény, s amennyire lehet, mihamarabb meg kell szüntetni a kiváltó okokat.

Budapesten és Nyíregyházán is előrelépés történt a végstádiumú betegeket gondozó hospice ellátásban. A lap egyrészt beszámol a fejlesztésekről, másrészt riportot közöl azokról az önkéntesekről, akik több mint húszan összefogva vállalták, hogy egyedi festményekkel teszik egyedivé a Dél-pesti Centrumkórház (korábban Egyesített Szent István és Szent László Kórház) onkológiájának megújult hospice részlegét. Amint a lapnak nyilatkozó pszichológus szakértő is megerősíti, a környezet kihat a betegek állapotára is. Az emberi méltóság megőrzésének kulcsa a fájdalomcsillapítás és a gondos ápolás, de a méltósághoz méltó környezet is kell, amely azt üzeni a kórházban lévőknek: "betegen is értékes vagy."

A lap foglalkozik az életkor és a terápiás tervek összefüggéseivel, valamint az egyre nagyobb forgalmat bonyolító www.rakgyogyitas.hu portál tapasztalatai alapján áttekintést ad a betegek és hozzátartozók internethasználati szokásainak változásáról is.

A Daganatos Betegek Gyógyításáért és Rehabilitációjáért Alapítvány által kiadott ingyenes - a független betegtájékoztatás jegyében egyetlen hirdetést sem közlő - Rákgyógyítás Magazin országszerte eljut az onkológiai centrumokba és a betegszervezetekhez. Bérmentesített, postakész válaszboríték küldésével a lap a szerkesztőség 6726 Szeged, Izabella u. 8. címén ingyenesen meg is rendelhető. A lap kiadója prof. dr. Bodoky György onkológus főorvos, főszerkesztője B. Papp László egészségügyi szakújságíró, tudományos partnere a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság. A negyedévenként megjelenő újság korábbi lapszámainak tartalomjegyzéke elérhető a Rákgyógyítás.hu nonprofit betegtájékoztató oldalon is, továbbá a Facebook.com/rakgyogyitas címen is követhetők a betegtájékoztatást szolgáló információk.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.