80 felett is fel lehet épülni a rákból - Rákgyógyítás 2019 tavasz

Daganatok.hu 2019. május 7.
Megosztás:

Pásztor Erzsi a Rákgyógyítás Magazin tavaszi lapszámában beszél először a nyilvánosság előtt arról, hogy végbélrákkal küzdött. A 83. évében járó színművész kétségbeejtő állapotból épült fel, ma ismét színpadon áll és ragyogóan érzi magát. Az ingyenes országos lapban írnak a genetikai rákhajlamról, a vastagbélrák és a májáttétek kezeléséről, a daganatellenes gyógyszerek elérhetőségéről, a betegek adókedvezményéről, az alternatív módszerek miatti időveszteségről is.

Sosem volt betegségtudatom! - jelenti ki határozottan Pásztor Erzsi. A 83. évében járó színművész a Rákgyógyítás Magazin hasábjain beszél először arról, hogy tavaly végbélrákkal küzdött. Kemoterápiák, sugárkezelések, a végbelet a hasfalra kihelyező műtét megpróbáltatásain, rákban elhunyt színész-rendező barátja gyászán ment keresztül. Hónapokon át tartó tortúrája legmélyebb pontján már szinte fel sem lehetett ismerni, olyan rossz állapotba került. De nem adta fel: felépült, megerősödött, jókedvéből semmit sem veszített, ma újra három színházban játszik. Példája hivatástól, kortól, betegségtípustól függetlenül sokaknak kapaszkodót nyújthat. (Az interjú ide kattintva a Rákgyógyítás.hu portálon is olvasható.)

Amint arról B. Papp László főszerkesztő beszámol, az ingyenes és hirdetéseket sem közlő országos lap 2019. tavaszi lapszáma sok más kérdést is napirendre vesz, amely érinti a betegeket és a családokat. Mi a folyadékbiopszia? Melyik betegnél és kiknek a családtagjainál indokolt BRCA génmutációs vizsgálatot végezni? Hogyan fejlődik a májáttétek kezelése? Milyen lehetőséget rejtenek a klinikai gyógyszervizsgálatok? Miért veszélyes az alternatív terápiákkal való időhúzás? Kinek jár a betegség miatt adókedvezmény és hogyan vehető igénybe?

A Daganatos Betegek Gyógyításáért és Rehabilitációjáért Alapítvány által 2008 óta kiadott Rákgyógyítás Magazin országszerte eljut az onkológiai centrumokba és a betegszervezetekhez. Megfelelően felbélyegzett, postakész válaszboríték küldésével a lap a szerkesztőség 6726 Szeged, Izabella u. 8. címén ingyenesen, akár visszamenőlegesen is megrendelhető. A lap tudományos partnere a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság (MKOT), felelős kiadója prof. dr. Bodoky György onkológus főorvos, az MKOT tiszteletbeli elnöke. A negyedévenként megjelenő újság korábbi lapszámainak tartalomjegyzéke elérhető a Rákgyógyítás.hu nonprofit betegtájékoztató oldalon is, továbbá a Facebook.com/rakgyogyitas címen is követhetők a betegtájékoztatást szolgáló információk.
 

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.