Kiből és miért lesz onkológus? - Rákgyógyítás 2018 tél

Daganatok.hu 2018. december 10.
Megosztás:

Fiatal onkológus szakorvosjelöltek tárják fel a Rákgyógyítás Magazin téli lapszámában, miért a daganatellenes küzdelmet választották hivatásuknak. Az ingyenes országos lap részletes összeállítást közöl a rákhajlam örökölhetőségéről, a daganatos betegeknek ajánlott étrendről, az immunterápiákról. Az újságnak interjút adott az Európai Klinikai Onkológiai Társaság elnöke is.

Átláthatóságra van szükség, az onkológiákat szembesíteni kell az eredményeikkel, de nem szankciókkal fenyegetve, hanem a jobbítás szándékával - fogalmaz a Rákgyógyítás Magazinban az Európai Klinikai Onkológiai Társaság (ESMO) elnöke. Josep Tabernero a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság (MKOT) novemberi kongresszusán járt Budapesten, ahol a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) vezetői világítottak rá arra, milyen különbségek vannak a hazai onkológiák gyógyszer-felhasználási gyakorlata és eredményessége között.

Abban az ESMO elnök és a hazai orvosok is egyetértenek: az onkológiák eredményessége sokszor nem az onkológiákon múlik, hanem azon, hogy milyen stádiumban, milyen állapotban találkozik először egy beteggel egy onkológus. Ez részben az emberek egészségtudatosságának, részben a diagnózis utáni betegutak rendezettségének is függvénye - mindkét téren van mit javítani.

Amint arról a pályaválasztásukról mesélő fiatal szakorvosjelöltek is beszélnek, ezen a szakterületen siker és kudarc megítélése viszonylagos. Ami szakmailag eredmény - például, hogy egy menthetetlen állapotban lévő ember panaszait sikerül csökkenteni és időt adni számára, amit még a családjával tölthet - az gyakran a hozzátartozók megítélése szerint kudarc, hiszen a beteg nem gyógyult meg.

A betegeket nemcsak az foglalkoztatja, miért lettek betegek, hanem az is, hogy gyerekeiknek továbbadhatták-e a kórt. A rákhajlam örökölhetőségéről dr. Tímár József rákkutató patológus professzor nyilatkozik. Amíg a génjeinken (még) nem tudunk változtatni, az étrenden igen, ám amint egy tapasztalt dietetikussal készült interjúból kiderül, nagyon sok tévhit kering arról a betegek között, hogy mit szabad és mit nem szabad enni.

A Daganatos Betegek Gyógyításáért és Rehabilitációjáért Alapítvány által kiadott ingyenes - a független betegtájékoztatás jegyében egyetlen hirdetést sem közlő - Rákgyógyítás Magazin országszerte eljut az onkológiai centrumokba és a betegszervezetekhez. Bérmentesített, postakész válaszboríték küldésével a lap a szerkesztőség 6726 Szeged, Izabella u. 8. címén ingyenesen meg is rendelhető. A lap kiadója prof. dr. Bodoky György onkológus főorvos, főszerkesztője B. Papp László egészségügyi szakújságíró, tudományos partnere a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság. A negyedévenként megjelenő újság korábbi lapszámainak tartalomjegyzéke elérhető a Rákgyógyítás.hu nonprofit betegtájékoztató oldalon is, továbbá a Facebook.com/rakgyogyitas címen is követhetők a betegtájékoztatást szolgáló információk. 

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.