Rákellenes gyógyszerek vizsgálata a magyar kórházakban

Daganatok.hu 2020. január 3.
Megosztás:

Átfogó összeállítást közöl a Rákgyógyítás Magazin téli kiadása a legújabb onkológiai hatóanyagok hazai kórházakban is zajló klinikai vizsgálatairól. Kiemelt cikk szól a betegszervezetek szerepéről, az emlőrák és a prosztatarák kezeléséről, a lap riportot közöl egy hasnyálmirigyrákból talpra állt betegről is. Az ingyenes országos lap az onkológiákon és a betegszervezeteknél érhető el.

Onkológiai centrumok vezető főorvosai nyilatkoznak arról, milyen előnyökkel jár a daganatos betegek számára, ha klinikai gyógyszervizsgálat keretében kapnak kezelést. A legújabb hatóanyagokhoz juthatnak így hozzá, a kezelésekhez szoros orvosi kontroll is társul, ráadásul mindez a hazai társadalombiztosítást sem terheli, mert a gyártók állják a költségeket. Ugyan a szigorú beválasztási kritériumok miatt csak a daganatos betegek néhány százaléka számára lehet valós alternatíva egy klinikai gyógyszervizsgálatban való részvétel, mégis érdemes a lehetőségekkel és a korlátokkal tisztában lenniük az érintetteknek.

Tájékozottabbak, felkészültebbek, önmaguk érdekeit jobban tudják képviselni azok a betegek, akik betegszervezetek háttértámogatására számíthatnak. Amint B. Papp László főszerkesztő kitér rá, a lap riportot közöl a betegszervezetek közelmúltbeli tanácskozásáról, ahol napirendre került az is, miként lehetne a civileket hatékonyabban bevonni a betegeket érintő országos döntésekbe. A magazin összefoglalót ad a 2019-es Szegedi Emlőrák Szimpózium legfontosabb megállapításairól, valamint a közelmúltban megjelent "50 kérdés - 50 válasz: Prosztatarák" kötet könyvbemutatójáról. A betegekről szóló riportsorozatban Lipp István, a Magyar Posta korábbi vezérigazgató-helyettese, az egykori T-Kábel Magyarország korábbi vezérigazgatója avatja be a nyilvánosságot abba, hogyan nézett szembe 5 évvel ezelőtt az egyik legagresszívebb daganattípus, a hasnyálmirigyrák diagnózisával, majd a műtétet és kemoterápiát követően hogyan hagyta maga mögött - reményei szerint immár végleg - a betegséget.

A Daganatos Betegek Gyógyításáért és Rehabilitációjáért Alapítvány által 2008 óta kiadott Rákgyógyítás Magazin országszerte eljut az onkológiai centrumokba és a betegszervezetekhez. Felbélyegzett, postakész válaszboríték küldésével a lap a szerkesztőség 6726 Szeged, Izabella u. 8. címén ingyenesen, akár visszamenőlegesen is megrendelhető. A lap tudományos partnere a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság (MKOT), felelős kiadója prof. dr. Bodoky György onkológus főorvos, az MKOT tiszteletbeli elnöke. A negyedévenként megjelenő újság korábbi lapszámainak tartalomjegyzéke elérhető a Rákgyógyítás.hu nonprofit betegtájékoztató oldalon is, továbbá a Facebook.com/rakgyogyitas címen is követhetők a betegtájékoztatást szolgáló információk.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.