Daganatsebészet: kiszínezhetőek azok a területek, amelyeket mindenképp el kell távolítani

Ezzel a festékkel tennék láthatóvá még a műtét ideje alatt, hogy pontosan hol húzódik a daganat széle, amelyet még mindenképp ki kell metszeniEzzel a festékkel tennék láthatóvá még a műtét ideje alatt, hogy pontosan hol húzódik a daganat széle, amelyet még mindenképp ki kell metszeni
Daganatok.hu 2016. január 15.
Megosztás:

Hogyan lehetne tökéletesen, visszamaradó daganatsejtek nélkül eltávolítani a tumorokat? Erre kínál megoldást egy a műtét közben a tumorokba injektálható fluoreszcens molekula, amely már az első sebészi beavatkozás alkalmával pontosan kirajzolja a tumor körvonalát, és még a műtét során "kiszínezi" azokat a területeket, amiket feltétlenül el kell távolítani a gyógyulás érdekében.

A szolid tumorok tömör és kezdetben jól körülhatárolt daganatok, számos esetben azonban nem sikerül tökéletesen, a tumor körvonalának megfelelően az eltávolítás. Ilyenkor szóródásra képes daganatos sejtek maradnak vissza a szervezetben, emiatt pedig sugárterápiát vagy egy újabb sebészi beavatkozást igényel a beteg.

A Duke Egyetem kutatói a Science Translational Medicine folyóiratban számoltak be arról, hogy az általuk vizsgált injektálható fluoreszcens festék (LUMO15) miként járul hozzá a sebészi úton történő tökéletes tumoreltávolításhoz. Szarkómás egerekkel végzett kísérletekben, emberekben pedig lágy szöveti-szarkóma és melldaganat eltávolítására irányuló sebészeti beavatkozások során igazolták a fluoreszcens festék alkalmazhatóságát - számol be az eredményekről a PharmaOnline cikke.

A módszer háttere, hogy a tumorokban viszonylag magas koncentrációban van jelen a katepszin nevű enzim. Ennek jelenlétében a LUMO15 festékmolekula fluoreszkál. A tumorsejtekben mintegy ötször nagyobb a fluoreszcens fény intenzitása, mint az egészséges szövetekben. Az emittált fény szabad szemmel nem látható, de fejlesztés alatt áll egy, annak a detektálására és láthatóvá tételére alkalmas kisméretű eszköz.

A publikáció szerzői szerint a fluoreszcens festék alkalmazása alapjaiban változtathatja meg a szarkómák kezelését és a szolid tumorok eltávolítására alkalmazott műtéti technikákat, azonnali - a műtét során történő - megoldást kínálva a visszamaradt szövetrészek kijelölésére.

(PharmaOnline)

Miben segítenek Önnek az Oncompass Medicine szakemberei?

Az Oncompass Medicine molekuláris diagnosztikai laboratóriuma és információs központja az elmúlt több mint egy évtized genomikai kutatási eredményeit és molekuláris diagnosztikai módszereit alkalmazva igyekszik megtalálni a daganatos betegségben szenvedők számára az adott időpontban legmegfelelőbb kezelési lehetőségeket.

Ezek egyaránt lehetnek a hagyományosan alkalmazott kezelési módszerek - kemoterápia vagy sugárterápia - lehetnek azonban olyan célzott daganatellenes gyógyszerek is, amelyek kifejezetten az adott daganat kialakulásában oki szerepet játszó, meghibásodott génekre hatnak. Annak eldöntésére, hogy alkalmazható-e egy betegnél célzott kezelés, vagy épp ellenkezőleg, ez semmiképp nem javasolt a számára a megfelelő gyógyszercélpont hiánya miatt, molekuláris diagnosztikai vizsgálatokat végzünk.

Legújabb szolgáltatásunk keretében folyamatosan segítjük a betegek kezelésében résztvevő onkológusokat abban, hogy pácienseiket az aktuálisan elérhető legjobb kezelésben részesítsék: dinamikus döntéstámogatási rendszerünk többek között arról nyújt információt, hogy terápiaváltás esetén, abban az adott pillanatban milyen célzott kezeléssel kapcsolatban áll rendelkezésre a legtöbb információ a következő terápiás vonalban.

A hozzánk forduló és akár 5 éven át is kísért betegeink így egészen biztosak lehetnek abban, hogy ott és akkor a számukra legmegfelelőbb kezelést kapják, a döntés meghozatala ugyanis a páciens molekuláris diagnosztikai profiljának és a célzott kezelésekről rendelkezésre álló összes orvosi adat részletes informatikai elemzése alapján történik.

(X)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Ajánló