A mesterséges intelligencia szerepe a jövő daganatkutatásában

Középen Veres Dániel, a Turbine orvosigazgatója (Fotó: Medical Online)Középen Veres Dániel, a Turbine orvosigazgatója (Fotó: Medical Online)
Daganatok.hu 2018. június 12.
Megosztás:

Biomarkerek, gyógyszer-kombinációk, mikrokörnyezet, specifikus molekuláris profil. Ezekkel foglalkozik a stratupból rövid idő alatt kinőtt vállalkozás, a Turbine. A Medical Online újságírója a cég orvosigazgatójával, Veres Dániellel beszélgetett a mesterséges intelligencia szerepéről a jövő daganatkutatásában.

A lelkes fiatalok által pár éve alapított startup vállalkozás célja az volt, hogy mesterséges intelligencia segítségével modellezett daganatsejtekben próbálják meg előre jelezni a daganatellenes gyógyszer-kombinációk hatásosságát. Mikor lesz az általatok vizsgált kombinációkból valódi, a betegellátásban elérhető terápia?

Az általunk kombinációban vizsgált gyógyszer jelenleg a fázis 1. szakaszban tart önálló terápiaként. A humán kombinációs vizsgálatok előtt in vivo vizsgálatokra van szükség, ezek elkezdődtek. Jelenleg úgy látjuk, hogy az általunk javasolt kombinációk első valódi terápiás kipróbálása néhány éven belül reális lehet.  A kombinációs terápia javaslatok mellett biomarker kereséssel is foglalkozunk, melynek eredményei még hamarabb vezethetnek sikerekre és a betegek számára lefordítható közvetlen haszonra. Egy már befejezett és kísérletesen is validált biomarker keresésünk eredménye például nagy valószínűséggel lehet a soron következő klinikai vizsgálatok bekerülési kritériuma. Ez azért fontos, mert így pontosabban lehet célozni a vizsgálati szert, kiválasztható az a betegcsoport, amely a kezeléstől valóban előnyt remélhet.

Merre halad az onkológiai kutatás?

Kutatási és fejlesztési folyamataink tervezése során 3-5 éves távlatban gondolkodunk. Úgy látjuk, hogy a biomarkerek jelentősége egyre növekedni fog, melyek segítségével pontosabban meghatározhatók a daganatsejtek tulajdonságai, és ezen keresztül a várható viselkedésük. Ha ez sikerül, akkor magasabb bizonyossággal választható ki a betegre valóban specifikus terápia. A gyógyszercégek még mindig terápiás indikációk mentén gondolkodnak, pedig az indikáció-alapú terápia a mai gyógyszerhatósági értelmében egyre kevésbé illeszkedik a kutatási irányokhoz. Talán azért ragaszkodnak hozzá, mert ez a komplexitás könnyebben kezelhető a jelenlegi modellekkel és folyamatokkal. Azonban egyre inkább látszik, hogy molekuláris klasszifikáció kell, és mi többek között ebben a folyamatban is igyekszünk támogatni a gyógyszerfejlesztést egy új eszköz megteremtésével.

Hogyan oldhatók fel a mikrokörnyezet különbözőségéből adódó eltérések a terápiás eredményekben?

A mikrokönyezet is molekuláris profilt jelent, ezt is lehet modellezni. Nemcsak egyes tumorok között, de egy tumoron belül is nagy lehet a heterogenitás, különböző molekuláris profilú és érzékenységű sejtek egyszerre lehetnek jelen a daganatban, eltérő terápiás érzékenységgel. Fontos tudni, hogy a biopszia mindig a daganatnak csak egy részét mutatja meg. A valós heterogenitást csak akkor ismerhetjük meg, ha külön megvizsgáljuk a daganatok szubpopuláció szintű szerveződését. Szerencsére egyre elterjedtebbek az egyes sejteket egyedileg vizsgáló kísérletes megoldások, így hamarosan elérhető lesz nagy mennyiségű adat, melynek segítségével ezek a jelenségek kellő megbízhatósággal modellezhetők.

Hosszabb, 4-5 éves terveink között szerepel a daganatos szubpopulációk szövet szintű modellezése, melynek során figyelembe tudjuk venni a sejtek egymáshoz való viszonyát és a molekuláris környezetet is. A módszerünk így akkor is használható lehet, ha a daganatok kérdését az immunrendszer komplex működésének szintjéről közelítjük meg. Jelenleg is tudunk modellezni például kombinációs kezeléseket PD-L1 inhibitorokkal, de ez még a daganatos sejt szintje. Innen kell továbblépnünk a többsejtes modellezés irányába.

A teljes interjú

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Hírek az Avemarról:

Ajánló