A mezotelióma sikeres kezeléséhez vihet közelebb az Országos Onkológiai Intézet kutatása

Daganatok.hu 2016. január 12.
Megosztás:

Egy eddig gyógyíthatatlan daganattípus, a mellkasi mezotelióma jobb megismeréséhez vezethetnek azok a kutatások, amelyeket az ELTE Biológiai Fizikai Tanszék, az Országos Onkológiai Intézet és az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet kutatói végeztek: a projekt több mint két éve alatt az onkológusokból, sejtbiológusokból és biofizikusokból álló csoport számos új, ígéretes kutatási irányt tárt fel.

Sikeresen befejeződött 2015 novemberében az "Ér- és nyirokhálózatok interdiszciplináris vizsgálata mezoteliómában" című, nemzetközi együttműködéssel megvalósuló alapkutatási projekt, melynek célja egy rendkívül rosszindulatú, jelenleg gyógyíthatatlan daganattípus, a mellkasi mezotelióma kialakulásának és súlyosbodásának megértése volt.

A több mint 170 millió forintból megvalósuló program során a kutatók olyan jelzőmolekulákat azonosítottak, melyek a tumor és a környező vérerek közti kommunikációért felelősek, illetve sejttenyészetben végzett kísérletek és számítógépes szimulációk segítségével javasoltak egy egyedülálló, sejtösszehúzódáson alapuló mechanizmust, mely segít megérteni a mezoteliómákra jellemző, a mellhártyák felszínén megjelenő daganatos "csomók" kialakulását. Ez az utóbbi megfigyelés - amennyiben további kísérletek is megerősítik - új daganatellenes kezelések lehetőségét is nyújtja.

A támogatás eredményeként bővült a három intézmény kutatási infrastruktúrája is: az ELTE Biológiai Fizika Tanszék automatizált mikroszkópos laboratóriuma, az Országos Onkológiai Intézet kisállat-vizsgálati lehetőségei, valamint a Korányi Intézet kísérletes daganatkutatási potenciálja. A támogatás a három intézményben összesen hét fiatal kutatói állást teremtett és hat fiatal doktorandusz kutató pályakezdését támogatta, hét fiatal kutató a PhD, egy résztvevő pedig az MTA doktora címet szerezte meg a pályázat segítségével. A projekt által támogatott előzetes adatokra épülve a konzorcium kutatói számos, a projekttel összefüggő hazai és nemzetközi pályázatot nyújtottak be.

Az ELTE kutatócsoportját Czirok András egyetemi docens, az Országos Onkológiai Intézet kutatócsoportját Tóvári József osztályvezető, az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet kutatócsoportját Döme Balázs osztályvezető főorvos vezette.

(Országos Onkológiai Intézet)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Hírek az Avemarról: