A rák módosítja az epigenom kétharmadát

Az epigenetikus módosulások a daganatsejtek genomjának kétharmadát érintikAz epigenetikus módosulások a daganatsejtek genomjának kétharmadát érintik
Daganatok.hu 2017. június 12.
Megosztás:

A tumorok esetében egészen mostanáig nem történt meg a teljes genom epigenetikus változásának elemzése, ez eddigi vizsgálatok a lehetséges 28 000 millió modifikációval érintett pont közül csak 1 millió pont állapotát elemezték.

A genetikai kutatás fókusza az elmúlt évtizedben eltolódott az epigenetika, a génexpresszió szabályozása és a poszttranszkripciós aktivitás kutatásának irányába, és a célzott megközelítések helyét átvette az exom és a teljes genom szekvenálás.

A tumorok esetében azonban eddig nem történt meg a teljes genom epigenetikus változásának elemzése: ez eddigi vizsgálatok a lehetséges 28 000 millió modifikációval érintett pont közül csak 1 millió pont állapotát elemezték.

Ezt a hiányosságot szándékozott pótolni a leggyakoribb szolid tumorok - köztük a vastagbél-, tüdő- és emlőrák - teljes epigenomjának feltárásával a Barcelonai Egyetem új kutatása - írja a Medical Online cikke.

Hogyan módosítják a daganatok a DNS-metilációs profilt?

Egészséges szomatikus sejtek esetében a DNS-metilációs profil az egész élettartam során nagyjából konzerválódik, bár kevés speciális változás azért történik az életkor előrehaladásával, továbbá a környezeti stimulusok és az életmód is létrehoz olyan metilációs változásokat, amelyek megjelennek fenotípusosan is (pl. egyes betegségekre való fogékonyság).

A DNS-metilációs profil ezzel szemben számos betegség során módosul, és a rák esetében következnek be a legalapvetőbb változások.

Változások a tumorkialakulás valamennyi lépcsőfokán jelentkeznek, és nagy jelentőségű a tumorszupresszor gének epigenetikus elcsendesítése, aminek kutatására az eddigi vizsgálatok fókuszáltak.

Az epigenetikus módosulások a genom kétharmadát érintik

A spanyol kutatók most ezernél is több sejt esetében tárták fel a DNS-metiláció teljes genomra kiterjedő módosulásait. Az eredmények megerősítik a korábbi tudást, miszerint a normál szomatikus sejtekben konzisztens a DNS-metiláció, azonban kiderült, hogy a tumoros sejtekben hatalmas a metilációs variáció.

A módosulások a genom kétharmadát érintik, és a változás a tumor evolúciója során folyamatos. A tumoros sejtek DNS-ének masszív hipermetilációja szövetspecifikus és pozitív szelekcióra utal, amiből arra lehet következtetni, hogy az epigenetikus változások a neoplasztikus átalakulás aktív szereplői.

(Medical Online)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Hírek az Avemarról: