Aktiválhatók a makrofágok a ráksejtek elpusztítására

Daganatok.hu 2019. február 11.
Megosztás:

Amerikai kutatók olyan aktivációs mechanizmust fedeztek fel, mellyel a szervezet makrofágoknak nevezett immunsejtjei elkerülhetik a daganatsejtek védelmi mechanizmusa során kibocsátott CD47 ("ne falj fel") megtévesztő szignált, és hatékonyan léphetnek fel ellenük.

Az amerikai Pennsylvania Egyetem Abramson Rákkutató Központjának kutatói a Nature Immunology folyóiratban megjelent cikkükben számoltak be arról, hogy a CpG receptor-agonista felhasználásával revitalizálták a daganatsejtek által blokkolt makrofágokat, így azok újult lendülettel estek neki a tumoroknak - írja beszámolójában a Medical Online cikke.

A makrofágok a T- és B-sejtekhez hasonlóan olyan immunsejtek, amelyek feladata az lenne, hogy megsemmisítsék (felfalják) azokat a sejteket, amelyeknek nem lenne szabad jelen lenniük a szervezetben. Rákos betegekben mennyiségük növekedést is mutat, azonban a tumorok a "ne falj fel" CD47 szignál expressziójával képesek megakadályozni a felismerési folyamatot, így a makrofágok nem hogy nem semmisítik meg a tumorsejteket, hanem gyakran még segítik is működésüket, szaporodásukat. Az Abramson kutatói szerint nem elegendő pusztán a CD47 szignált blokkolni, hanem előbb szükség van egy aktiválási mechanizmusra is, mely a makrofágok energiafelhasználását programozza át.

A kutatás során a makrofágok aktiválását egy CpG nevű receptor-agonistával végezték, mely pontosan ezt az első riadójelet küldte el, ami egér modellszervezetekben a tumorok gyors zsugorodásához, majd az állatok meghosszabbodott túléléshez vezetett úgy, hogy a folyamathoz még T-sejtekre sem volt szükség. Teljesen váratlanul a kutatók azt is észrevették, hogy az aktivált makrofágok még magas CD47 jelszint esetén is képesek voltak felfalni a ráksejteket - írja a cikk.

A riadóztatás ötletét a makrofágok metabolikus aktivitásának molekuláris vizsgálata adta, ahol sikerült kimutatni, hogy a makrofágoknak glutamin és glükóz felvételére van szükségük ahhoz, hogy hatásosan dolgozzanak. Az aktiválás pontosan ezt jelenti, hiszen az "üzemanyaggal" jól ellátott sejtek könnyebben állnak ellen a tumorsejtek által kibocsátott jeleknek. 

(Medical Online)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Hírek az Avemarról: