Miért fontos az anyagi érdekektől független rákkutatás?

Daganatok.hu 2017. augusztus 22.
Megosztás:

Három vezető onkológiai szakmai szervezet arra hívja fel a döntéshozók és a közvélemény figyelmét, hogy sürgősen szükség van a független akadémiai rákkutatás támogatásának növelésére és a szabályozás reformjára.

Három rákutatással is foglalkozó nemzetközi szervezet még 2014-ben hozta létre a Clinical Academic Cancer Research Forum (CAREFOR) nevű közös szervezetet, azzal a céllal, hogy megpróbálják csökkenteni az akadémiai klinikai kutatás fontosságával kapcsolatos tudatlanságot, és segítsék a független kutatás életben maradásáért küzdők összefogását.

A CAREFOR most az ESMO Open-ben publikált egy tanulmányt, amelyben bemutatja az anyagi érdekektől független kutatást, és felvázolja a klinikai vizsgálatok újfajta megközelítésének szükségességét.

A tanulmány három főbb területen hangsúlyozza a nem anyagi érdekektől vezérelt kutatás hasznosságát: személyre szabott orvoslás, betegközpontú innováció és ritka betegségek kezelése - számol be a tanulmányról a Medical Online cikke.

Az új szerek használatát az akadémiai kutatásoknak kell optimalizálni

A tanulmány kiemeli: a profitorientált gyógyszergyártók által szponzorált klinikai vizsgálatok csak azoknak a molekuláknak a használhatóságát vizsgálják, amelyeket a szponzorok fontosnak tartanak, és ezeket a vizsgálatokat úgy tervezik, hogy a gyártó kereskedelmi érdekeit és piaci elvárásait szolgálják.

Ezeknek az új szereknek a használatát aztán akadémiai kutatásoknak kell optimalizálni, és az akadémiai kutatásoknak kell a betegek érdekeire fókuszálva megállapítani, hogy az egyes betegek számára melyek a megfelelő kombinációk. A független kutatóknak azt is el kell érniük, hogy a betegek valódi érdekeit szem előtt tartó, hatékony jogi keretrendszer alakuljon ki az EU-ban, hiszen a gyógyszergyártók által finanszírozott kutatások a szer mielőbbi piacra kerülését célozzák, és nem mindig reflektálnak a betegek igényeire, nem szükségszerűen vezetnek a betegek élettartamának jelentős megnövekedéséhez.

Veszélyes trend a nem kereskedelmi célú klinikai vizsgálatok arányának csökkenése

A gyógyszerhasználat optimalizálása, a különböző ütemezések tesztelése, a szerek és egyéb alternatív terápiák direkt összehasonlítása is az akadémiai kutatás feladata lenne, ha az egyes országok és az EU biztosítanák ennek finanszírozását.

Azonban az EMA által közzétett statisztikai adatok szerint napjainkra mindössze 20-21%-ra csökkent a nem kereskedelmi célú klinikai vizsgálatok aránya, ami a tanulmány szerzői szerint jelentős aggodalomra okot adó, veszélyes trend.

A teljes cikk - további adatokkal - itt érhető el: Igen kevés bizonyítékon alapul a rákgyógyítás

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Hírek az Avemarról:

Ajánló