A sajtokban található egyik enzim rákellenes hatását vizsgálják

Daganatok.hu 2016. február 23.
Megosztás:

A camembert-ben, a brie-ben és a cheddar sajtban található, tartósítószerként használt enzim is segíthetne a jövőben a rákos sejtek elpusztításában - erre az eredményre jutottak patkánykísérleteik alapján a Michigani Egyetem kutatói.

Egy általános tartósítószer, amelyet a tejtermékekben, általában camembert-hez és brie-hez hasonló sajtokban használnak, hatékonyan pusztíthatja a rákos sejteket a szervezetben. A Journal of Antimicrobial Chemotherapy tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a kulcs egy nizin nevű enzim, amelyet a sajtiparban arra használnak, hogy ne romoljanak meg olyan hamar a termékek - írja az Origo.

A Michigani Egyetem kutatói olyan patkányokon tesztelték a nizin hatását, amelyeknek nyaki és agyi tumorjaik voltak. Kilenc hét alatt a rákos sejtek 70-80 százaléka tűnt el teljesen - jelentette be eredményeiket dr. Yvonne Kapila. A kutató azt is hozzátette: egyáltalán nem biztos, hogy az emberi szervezetben is hasonlóképpen működik majd a nizin hatása, ennek ellenére bizakodóak. A színtelen és íztelen, a sajtokban és a tejtermékekben porállagú tartósítószerként alkalmazott nizin akár egy új, hatékony rákgyógyszer kifejlesztéséhez is hozzásegítheti az orvostudományt.

(Origo)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Hírek az Avemarról: