Filmre vették a rákos sejtek terjedését

Daganatok.hu 2017. július 18.
Megosztás:

Az egészséges szövetek zöld színben, a rákos sejtek intenzív vörösben látszanak a filmen, melyet a Tokiói Egyetem és a Riken Intézet szakemberei készítettek.

A kutatók módosított, fluoreszkáló daganatszöveteket injekcióztak egerekbe, ezután vártak, amíg terjedni kezd a daganat. Mindezek után vegyi anyagokkal tették átlátszóvá az állatok testét és belső szerveit. Az eredmény az alábbi filmen látható:

A Cell Reports című szaklap aktuális számában közzétett tanulmány azt is részletezi, hogy miként növekedett a tumor a tüdőkben, a belekben és a májban, mielőtt még tovább kezdett terjedni a szervezetben.

Az új módszerrel már daganatsejtenként követhető az áttétképzés folyamata (Fotó: UTokyo/RIKEN, ZMEScience)

"A film olyan részletességgel mutatja be a rákos sejtburjánzást, hogy egyaránt ki tudjuk belőle számítani a kialakulóban lévő daganat várható alakját, terjedelmét és a daganatsejtek eloszlását is. Most emberi klinikai mintákon alkalmazzuk a modellt" - magyarázta Ueda Hiroki, a kutatás egyik résztvevője.

(MedicalOnline)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Hírek az Avemarról:

Ajánló