Feltárják a magyar betegekre specifikus onkogenetikai eltéréseket

Bödör Csaba, a Semmelweis Egyetem Egyes Számú Patológiai és Rákkutató Intézetének tudományos főmunkatársaBödör Csaba, a Semmelweis Egyetem Egyes Számú Patológiai és Rákkutató Intézetének tudományos főmunkatársa
Daganatok.hu 2018. március 7.
Megosztás:

A magyar betegekre specifikus onkogenetikai eltéréseket térképezi fel, majd ennek alapján hatékonyabb kezelési és diagnosztikai módszereket dolgoz ki a Semmelweis Egyetem és az Eötvös Loránd Tudományegyetem, valamint 3DHISTECH Kft. közös kutatása. A másfél milliárd forintos projektről Bödör Csaba, a Semmelweis Egyetem Egyes Számú Patológiai és Rákkutató Intézetének tudományos főmunkatársa beszélt az InfoRádiónak.

Bár alapvetően globális összefüggésekről van szó, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával indult Magyar Onkogenom Programban a hazai, leggyakoribb daganatos megbetegedésekben szenvedő betegek mintáit vizsgálják, így felrajzolva a magyar daganatos betegek genetikai térképét - tájékoztatott a Semmelweis Egyetem tudományos főmunkatársa.

A kutatás arra a kérdésre is választ adhat, hogy vannak-e olyan genetikai eltérések, melyek gyakrabbak vagy épp ritkábbak a magyar daganatos betegek genomjában - tette hozzá.

A genetikai háttér ismerete a betegség prognózisához, lefolyásának megítéléséhez, illetve kezelhetőségéhez nyújthat segítséget - mondta a szakértő. "Ismerjük azokat az eltéréseket, amelyek az egyes daganattípusok esetében szerepet játsszanak, amelyek az eltérő klinikai lefolyásért, kezelhetőségért felelősek.

A kérdés inkább az, hogy ezek között van-e olyan, ami gyakoribb, ritkább, esetleg különálló a magyar populációban" - fogalmazott Bödör Csaba. A kutatás a pontosabb diagnózishoz, rizikóbecsléshez, esetleg új célzott terápiás célpontok azonosításához is hozzájárulhat.

(InfoRádió

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Hírek az Avemarról:

Ajánló