Genetikailag átalakított T-limfocitákkal pusztítható el a leukémia

T-sejtek támadnak meg egy daganatsejtetT-sejtek támadnak meg egy daganatsejtet
Daganatok.hu 2017. április 25.
Megosztás:

A Fred Hutchinson Cancer Research Center kutatói igazolták, hogy a nanorészecskék segítségével genetikailag átalakított T-limfociták az esetek egy részében teljesen elpusztították az egér-modellben kialakított leukémiát, és a többi esetben is lelassították a daganat előrehaladását.

A sejtes immunterápia név alatt összefoglalt modern kezelési módok már eddig is ígéretesnek bizonyultak a klinikai vizsgálatokban, de továbbra is megoldatlan feladat, hogy miként lehetne őket széles körben elérhetővé és gyorsan alkalmazhatóvá tenni.

Jelenleg általában néhány hétig tart ezeknek a kezeléseknek az előkészítése: a T-nyiroksejteket le kell venni a pácienstől, és genetikai módosítás, valamint speciális körülmények között történő sejttenyésztés után kell őket infúzióban visszajuttatni a beteg keringésébe.

Amerikai kutatók most olyan nanorészecskéket fejlesztettek ki és teszteltek egerekben, amelyek kiválthatják ezeket az idő- és költségigényes lépéseket - írja az Origo beszámolója.

CAR T-sejtek

Az eljárás lényege, hogy a T-sejtek átprogramozása a fáradságos és hosszadalmas laboratóriumi eljárás helyett a szervezet belsejében történik, és napok alatt egész hadsereget állít fel a "sorozatgyilkos" daganatölő sejtekből.

A biológiailag lebomló nanorészecskék úgynevezett CAR T-sejtekké, vagyis kimérikus antigénreceptort hordozó sejtekké transzformálják a T-limfocitákat.

Ezek a CAR T-sejtek a molekuláris mérnöki eljárással tervezett receptoruk segítségével felismerik a daganatsejteket, és aktiválódva elpusztítják azokat. A CAR T-sejteken alapuló immunterápia hatékonyságát leukémiás betegekkel végzett korábbi klinikai kísérletek igazolták.

Mennyire hatékony az új módszer?

Miután igazolták, hogy a CAR gént hordozó nanorészecskék a T-sejtek észrevehető hányadát sikeresen átprogramozták, a kutatók áttértek a módszer hatékonyságának vizsgálatára.

A leukémia egérben kialakított modelljét használva összehasonlították a nanorészecske-stratégia és a jelenleg érvényes immunterápiás protokoll eredményességét. Ez utóbbiban először kemoterápiát alkalmaznak, majd ezt követően az egerektől levett és a laboratóriumban módosított CAR-hordozó T-sejteket juttatják vissza infúzióval.

A nanorészecskével átprogramozott T-sejtek derekasan állták a versenyt a hagyományos immunterápiával: mindkét módszer 2 hétről átlagosan 58 napra hosszabbította meg a közepes túlélést.

"Tudomásunk szerint ez az első olyan technológia, amely gyorsan, és testen kívül végrehajtott laboratóriumi manipuláció nélkül tumorfelismerő képességgel ruházza fel a T-sejteket - nyilatkozta dr. Matthias Stephan kutatásvezető, aki további célként tűzte ki a nem vérképzőszervi daganatok ugyanezen módszerrel történő kezelését is.

A teljes cikk az Origón olvasható: A módszer, ami elpusztítja a rákot

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Hírek az Avemarról: