Gyakorlatilag kizárt, hogy egy éven belül ellenszert találjanak a rákra

Daganatok.hu 2019. február 18.
Megosztás:

Körbejárta a világsajtót egy izraeli startup-cég bejelentése, miszerint olyan hatalmas haladást értek el pillanatok alatt az általuk kifejlesztett forradalmi daganatellenes terápiával, hogy egy éven belül előállnak az összes ráktípust gyógyító csodaszerrel. Ez azonban gyakorlatilag kizárt - írja Molnár Csaba az Indexen megjelent cikkében.

Mit is állított az Accelerated Evolution Biotechnologies (AEBi) nevű garázscég? "Úgy hisszük, hogy egy éven belül előállhatunk a rák teljes gyógymódjával" - mondta Dan Aridor, az AEBi igazgatója a Jerusalem Postnak. Így folytatta: "A gyógymódunk már az első naptól kezdve hatásos lesz, és a kezelés néhány hetet vesz majd igénybe, nagyon kevés mellékhatással. A megoldásunk egyszerre általános és személyre szabott" - idézi a cikk a cég világsajtót bejárt nyilatkozatát.

Ha az igazgató igazat állít, akkor a kis startup a világ leggazdagabb gyógyszercégeiben évtizedek óta kutató tudósok százezreit megelőzve pár év alatt felfedezte a rákkutatás Szent Grálját. Eddig ugyanis nem létezett olyan kezelés, amely minden ráktípusra ugyanolyan hatásos lett volna - és a legtöbb kutató szerint elméletileg sem létezhet ilyen, hiszen az egyes ráktípusok gyakran alig hasonlítanak egymásra - írja az Index cikke.

A cég egyelőre semmilyen szakcikket nem közölt

Az első komolyabb probléma, hogy szakcikk egyelőre nem jelent meg, így csak a a Jerusalem Postban közölt interjú részleteit lehet alapul venni.

Ebben a cég vezetője elmondja, hogy kifejlesztettek egy Mutato-nak rövidített sok célpontú méreganyagot (multi-target toxin), amely gyakorlatilag egy rákellenes antibiotikum, mint jellemzi: a legmagasabb fokú pusztító technológia.

A módszer lényegéről annyit tudunk meg, hogy a mostanában divatos génterápiát és immunterápiát ötvözi. Beépítenek egy vagy több peptidet (rövid aminosavláncokat) kódoló génszakaszt egy vírus DNS-ébe, majd a vírust bejuttatják a beteg szervezetébe. Ezután a vírus felszínén megjelenő peptidek szelektíven felismerik a tumorsejteket, és segítenek elpusztítani azokat - írja a cikkben Molnár Csaba.

A Mutato-módszer hatásosságát az állítások szerint az adja, hogy nem egy, hanem több toxikus peptiddel támadják a rákos sejteket, így azoknak nincs esélyük rezisztenciát kialakítani a gyógymóddal szemben. És azért használnak peptideket az általánosan alkalmazott antitest fehérjékkel szemben, mert a peptidek kisebbek, olcsóbbak, könnyebb őket előállítani és szabályozni.

Az Index által felhívott egyik vezető magyar rákkutató, amikor elmondták neki, hogy egy olyan állításról kérdeznék, ami szerint egy éven belül meglesz az összes daganat ellenszere, csak felvetetett, hogy ennyi erővel minden másnap hívhatnák.

Miután elolvasta a hírt, inkább nem is akarta kommentálni, hivatkozva arra, hogy semmilyen komolyan vehető közleményt nem publikáltak, a Jerusalem Post-cikkben pedig csak üres lózungok vannak - írja a cikk.

A teljes cikk - amelyből a bejelentéssel kapcsolatos további problémák is kiderülnek - az Index oldalán olvasható: Dehogy lesz egy éven belül ellenszer a rákra 

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Hírek az Avemarról:

Ajánló