Mennyi daganatot váltanak ki a krónikus fertőzések?

Helicobacter pyloriHelicobacter pylori
Daganatok.hu 2020. január 3.
Megosztás:

A legfrissebb adatok szerint a daganatos megbetegedések közül minden nyolcadiknak az oka valamilyen bakteriális-, virális- vagy parazita-okozta fertőzés volt 2018-ban.

A daganatos megbetegedések mintegy 15 százalékáért 10 kórokozó tehető felelőssé.A Nemzetközi Rákkutató Ügynökség (International Agency for Research on Cancer; IARC) 2016-ban publikált listája alapján a 10 vírus, baktérium, illetve parazita közül az első 4 helyen a következő mikroorganizmusok vannak:

  • Helicobacter pylori (H. pylori)
  • bizonyos humán papillomavírusok (HPV)
  • Hepatitis-B vírus (HBV)
  • Hepatitis-C vírus (HCV)

Noha a bakteriális, vírusos vagy parazita okozta fertőzéssel kapcsolatba hozható daganatos megbetegedéseknek a jelentős része a szegényebb országokra esik, a kórokozók okozta ráktípusokkal Európában is számolni kell. Az IARC kalkulációi szerint a négy listavezető kórokozó (H. pylori, HPV, HBV és HCV) évi mintegy 2,0-2,2 millió daganatos megbetegedésért felel - írja a Medical Online beszámolója. 

A legújabb, 2018-as adatok

Nemrégiben aktualizálták az infekciók és a daganatos kórképek közötti összefüggésekre vonatkozó számadatokat, és a 2018-as helyzetről a The Lancet hasábjain tájékoztattak.

Miközben a különféle kórokozók daganatok kiváltásában játszott szerepe továbbra is alábecsült, az IARC 11 kórokozót sorolt az 1. csoportba tartozó rákkeltő ágensek közé.

A mikroorganizmusok közül leggyakrabban daganatot okozó H. pylori 2018-ban 810 000 új daganatos megbetegedésért felelt. A 2. helyen álló onkogén HPV 2018-ban 690 000 rákos megbetegedést okozott, a 3. helyen lévő HBV 360 000, míg a 4. helyet birtokló HCV 160 000 új megbetegedésért felel.

Körülbelül 210 000 daganatos megbetegedés kiváltásáért egyéb kórokozók felelhetnek, köztük az Epstein-Barr vírus, a humán T-limfotróf-vírus 1 (HTLV-1), a humán herpeszvírus 8 (HHV8) és néhány parazita.

A HIV nem tartozik a daganatot kiváltó vírusok közé, annak ellenére sem, hogy a vírus által okozott immungyengeség indirekt módon hozzájárul a daganatok (pl. HHV 8 által kiváltott Kaposi szarkóma) kialakulásához.

Földrajzilag egyenlőtlenül elosztott betegségteher

Kelet-Ázsiában a H. pylori és a HBV igen elterjedt. A világ összes H. pylori okozta daganatának a 42 százaléka Kínára esik (korspecifikus incidencia, ASIR 15,6), és a HBV okozta rákos esetek 69 százalékát is Kínában regisztrálják. Dél-Koreában körülbelül kétszer gyakoribb a H. pylori okozta daganat (ASIR 35,2), mint Kínában. Ezzel szemben Nyugat-Európában a H. pylori okozta rákos esetekre vonatkozó ASIR 4,0.

A HPV-indukálta daganatok elsősorban Afrikában, a Szaharától délre eső régióban fordulnak elő (ASIR 19,3), ahol a cervix-karcinóma rutinszerű szűrése nem megoldott. Statisztikai adatok alapján: míg az alacsonyabb jövedelmű országokban a HPV okozta cervix-karcinómára vonatkozó ASIR 16,1, addig az a magasabb jövedelműeknél "csak" 6,9.

A HCV-okozta daganatok kiemelkedően magas gyakorisággal fordulnak elő Észak-Afrikában és Japánban, amiben a bilharziózis (más néven bilharzia vagy schistosomiasis) elleni terápiás küzdelemnek is szerepe van.

(Medical Online)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Hírek az Avemarról: