Az OOI munkatársai a sejtek oxigén elleni védekezésének új útvonalát tárták fel

Daganatok.hu 2020. január 3.
Megosztás:

A felfedezés felhívja a figyelmet a betegségek és az egészséges életfunkciók finomhangolt oxidatív vonatkozásaira, valamint alátámasztja korábban nem ismert, jelentős sejten belüli védekező mechanizmusok létezését oxidációs károdosások ellen.

"Az élet nem más, mint nyugvó helyét kereső elektronok összessége" - Szent-Györgyi Albert magyar származású Nobel-díjas szavai jól megragadják az élő szervezetekben lezajló redukciós és oxidációs folyamatoknak és azok egyensúlyának esszenciális jelentőségét. A sejtek egészséges működéséhez elengedhetetlen az oxidatív és reduktív folyamatok dinamikus együttműködése, amelyet számtalan anti- és pro-oxidáns enzim vezérel. Ezért is fontos, hogy védjük magunkat az oxidációs károsodásoktól (gyulladás, napfény, sugárzás stb), de az antioxidáns táplálékkiegészítőket se vigyük túlzásba.

A sejtek önvédelme - avagy hogyan mentik meg a kénatomok a fehérjéket a végleges károsodástól?

Az Országos Onkológiai Intézet kutatói a sejtekben működő új védekező mechanizmust találtak, amely hozzájárul a fehérjék védelméhez oxigén által kiváltott maradandó károsodással szemben. A kutatáshoz a feltételeket Prof. Dr. Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztere (az Intézet akkori főigazgatója) biztosította. A tanulmány meghatározó szerzői az Intézet Molekuláris Toxikológia és Immunológia Osztályáról kerülnek ki, amely kutatócsoport 2011-ben alakult Miniszter Úr támogatásával.

Az Osztályon innovatív analitikai és proteomikai létesítményt alakítottak ki, amely lehetővé tette olyan világszínvonalú kutatások elindítását, amelyek a mostani felfedezéshez is vezettek. A kutatás résztvevői eredményeiket a színvonalas Science Advances folyóiratban publikálták, japán, svéd és amerikai tudósokkal együttműködésben. A tanulmányban megmutatták, hogy az általuk feltárt mechanizmus nem csak megvédi a sejteket, de vezérli is egyes létfontosságú funkcióit. Fontos, hogy leginkább azok a sejtfunkciók érintettek, amelyek rendellenes működést mutatnak oxidatív stresszel járó folyamatok során, itt említhető az öregedés, számos szív- és érrendszeri illetve neurodegeneratív megbetegedés valamint a daganatos megbetegedések. Prof. Nagy Péter, a kutatás vezetője elmondta, hogy az általuk ismertetett védőhatás hozzájárulhat ezen betegségek káros hatásainak ellensúlyozásához.

A Dóka és munkatársai által közölt tanulmány közelebbről olyan fehérje módosulatok képződését és visszaalakulását írja le, amelyek további kénatomok beépülésével járnak a cisztein (Cys) aminosavak, a fehérjék legsérülékenyebb építőegységeinek, oldalláncaiba. A szerzők azt találták, hogy a fehérjék Cys aminosav komponensei sejtekben és szövetekben alapállapotban is nagy arányban tartalmaznak egy extra kénatomot és emiatt az érintett fehérjék ideiglenesen inaktivált állapotban fordulnak elő. A vizsgálatok alapján ez az inaktív fehérje állomány a sejtek egyfajta “tartalékának" tekinthető, amely megvédi őket az oxidatív károsodások ellen. Ugyanis erős oxidatív hatás esetén ezekből a fehérjékből olyan új módosulatok képződnek, amelyek a stressz elmúltával enzimatikus utakon visszaalakíthatók sértetlen aktív fehérjékké. 

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Hírek az Avemarról: