Mérnökök által irányított kutatás nyújt új betekintést a ráksejtek mozgásába

Ha a környezet eléggé merev, akkor a daganatsejtek gyorsabban mozognakHa a környezet eléggé merev, akkor a daganatsejtek gyorsabban mozognak
Daganatok.hu 2017. június 12.
Megosztás:

A University of Minnesota mérnökei szerint a ráksejtek érzékelhetik környezetük merevségét, mozgásképességük pedig a környezettől függ. A környezet a merevtől (csontszövet) a közepes merevségűn (izomszövet) át a puha (zsírszövet) fokozatig terjed.

A sejtek nem szeretik, ha túlságosan kemény vagy túl puha a környezetük, az éppen megfelelőt szeretik, különben nem fognak mozogni - írja a Házipatika a kutatásról közzétett beszámolóra hivatkozva.

"Ha a rákos sejteket képesek leszünk becsapni, hogy a környezet nem jó a migrációhoz, akkor megakadályozhatjuk a terjedésüket" - vélekedik David Odde, a Minnesota Egyetem műszaki biomedika professzora, a kutatás vezetője.

A vizsgálat során emberi agydaganatból származó sejteket, illetve csirkeembrió agyából származó egészséges sejteket vizsgáltak, miközben a sejtek hat különböző merevségű környezetben mozogtak.

Ha a környezet eléggé merev, akkor a sejtek gyorsabban mozognak

"A sejtek olyanok, mint az autók. Van motorjuk, amely erőt generál, és egy kuplungjuk, hogy átadja ezt az erőt azoknak a szerkezeteknek, amelyek megragadják a szövetet, amelyen mozognak" - írják hasonlatukban a szerzők.

"Ha a környezet eléggé merev - mint például egy burkolt út - akkor magasabb sebességre kapcsolva tudnak mozogni, a motor gyorsabban forgatható, a tengelykapcsoló pedig nagyobb erőt kölcsönöz a mozgató alkatrészeknek, amelyek jobban tapadnak."

A kutatás alapján olyan gyógyszerek is kifejleszthetőek lennének, amelyek célzottan gátolnák a daganatos sejtek mozgását.

(Házipatika

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Hírek az Avemarról: