Új kemoterápiás hatású vegyületeket keresnek az ELTE kutatói

Daganatok.hu 2017. szeptember 3.
Megosztás:

A kemoterápiás gyógyítás hatékonyságának növelését célozzák az ELTE Természettudományi Kar Kémiai és Biológiai Intézetének kutatócsoportjai két betegségcsoportban: a tumoros megbetegedések esetében a rezisztens, illetve a fokozottan áttétképző daganatokra fókuszálnak, a mikrobiális fertőzéseknél pedig az intracelluláris kórokozók okozta megbetegedésekre, amilyen például a tuberkulózis.

Több mint 200 millió forintos támogatásból alakít ki európai színvonalú infrastruktúrát közösen az ELTE TTK Kémiai és Biológiai Intézete.

A fejlesztés részeként egy olyan műszeregyüttest szereznek be, amely révén az ELTE Kémiai és Biológiai Intézetének együttműködő kutatócsoportjai tumoros, illetve mikrobiális eredetű fertőző megbetegedések gyógyításának hatékonyság-növeléséhez kívánnak hozzájárulni.

A kutatás célja új kemoterápiás hatású vegyületek azonosítása. A műszeregyüttes egyaránt alkalmas természetes eredetű vegyületek izolálására, illetve a kémiai szintézissel előállított szerves vegyületek és konjugátumaik (célbajuttató származékok, kolloidális nanorészecskék) jellemzésére - írja a Medical Online.

Irányított kemoterápia

Mind a tumoros, mind a mikrobiális eredetű fertőző betegségek gyógyításában jelentős eredményt hozhat az úgynevezett irányított terápia, amely növeli a hatóanyagok szelektivitását és csökkenti azok mellékhatását.

E biokonjugátumokban az egyik komponens a hatóanyag, míg a másik partner a "célzásért" felelős komponens. A kialakítandó infrastruktúra az új, természetes eredetű, biológiailag aktív vegyületek izolálását, azonosítását és szerves kémiai szintézissel előállított új vegyületek jellemzését szolgálja majd.

A megvásárolandó műszerekkel a kutatócsoport arra tesz kísérletet, hogy olyan vegyülettárakat hozzon létre, amelyek növelik a célzott kemoterápiára alkalmas konjugátumok választékát, mindez pedig a személyre szabott gyógyítás alapfeltétele is lehet.  

(Medical Online)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Hírek az Avemarról:

Ajánló