Univerzális rákgyógyszert tesztel az orosz Szövetségi Orvosbiológiai Ügynökség

Daganatok.hu | MTI 2017. március 8.
Megosztás:

Az orosz Szövetségi Orvosbiológiai Ügynökség (Federal Medical-Biological Agency; FMBA) szakemberei Andrej Szimbircev vezetésével egy olyan hősokkfehérje rákellenes hatásait tesztelik, amely kis mennyiségben egyébként is jelen van az emberi szervezetben, nagy mennyiségben azonban igen hatékony lehetne a tumorok ellen. A hősokkfehérje rákellenes hatásmechanizmusának vizsgálata érdekében a Nemzetközi Űrállomáson nagy tisztaságú, röntgensugarakkal jól vizsgálható fehérjekristályokat növesztettek, amelyeket földi körülmények között, a gravitáció miatt egyébként nem lehetne előállítani.

A fehérje "a nagyjából egy év múlva esedékes klinikai próbák után - három-négy év múlva - a rák minden válfajának ellenszere lehet, akár a betegség végső fázisában is" - mondta Andrej Szimbircev professzor, az orosz Szövetségi Orvosbiológiai Ügynökség különleges tisztaságú készítmények előállításával foglalkozó kutatóintézetének igazgatóhelyettese jelentette ki az Izvesztyija című napilap pénteki számában megjelent interjújában.

A merész állítást az eddigi állatkísérletes eredményekre alapozta az orosz szakember: a melanomás és szarkómás egereken és patkányokon elvégzett kísérletek többsége teljes gyógyuláshoz vezetett, az esetek többségében még a kései stádiumban is. "Határozottan ki lehet jelenteni, hogy a fehérje rendelkezik a rák gyógyításához szükséges biológiai aktivitással" - mondta az interjúban Szimbircev. (A PubMed-en nem található az erről szóló publikáció, így nehéz ellenőrizni az állítás valóságtartalmát - a szerk.)

Szimbircev szerint a hősokkfehérje nemcsak megvédi a sejteket a károsodástól, hanem az immunválasz erősítésében is szerepet játszik, ezáltal segíthetné elő a daganatok jelenleginél hatékonyabb kezelését. A hősokkfehérje minimális mennyiségben az emberi szervezetben is megtalálható, az orosz szakemberek azonban azonosították az előállítását szabályozó gént, és létrehoztak egy baktériumsejtet, amely a fehérjét bármekkora mennyiségben elő tudja állítani.

"Ezek a baktériumsejtek jól osztódnak, és ez lehetővé tette, hogy sok fehérjét nyerjünk" - mondta Szimbircev. "Még egy év kell ahhoz, hogy a szer biztonsági tesztjeit befejezzük, ezután kezdődhetnek a klinikai próbák" - nyilatkozta az orosz hetilapnak a szakember.  

Egy angol nyelvű beszámoló a kutatás részleteiről: Russian Scientists Claim 'Space Grown' Cure For Cancer Ready for Human Trials

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Hírek az Avemarról:

Ajánló