Emlőrák járvány idején: a felépülést segítő rehabilitációs program indul

Daganatok.hu 2020. szeptember 28.
Megosztás:

A daganatos betegeket képviselő Gyógyulj Velünk Egyesület az Egyensúly Emlőrák Rehabilitációs Program keretében abban próbál segíteni, hogy a járványhelyzet ellenére is országszerte minél több emlődaganatos nő kapjon a felépülését szolgáló támogatást.

Az elmúlt 5 évben egy városnyi lakosság, több mint 40 ezer nő szembesült a rosszindulatú mellrák diagnózisával idehaza, minden évben további mintegy 9 ezerrel nő a betegszám. A korai stádiumban - például mammográfiás szűréssel - felfedezett emlőrákból nagy eséllyel teljesen meg lehet gyógyulni, az előrehaladott stádiumban orvoshoz kerülő betegeknél a cél a betegség minél hosszabb távon történő visszaszorítása. A sebészet, a sugárterápia és az onkológiai kezelések is egyre eredményesebbek, ám ez nem változat azon, hogy nagy traumát jelent a rákkal való szembesülés, a daganatellenes kezelések pedig megterhelőek.

Egy beteg életminőségét - fájdalmait, mozgáskészségét, munkaképességét - alapvetően befolyásolhatja, hogy részesült-e rehabilitációban, kapott-e segítséget gyógytornásztól, dietetikustól, szükség esetén pszichológustól a felépüléshez.

A koronavírus miatti járványhelyzet a személyes rehabilitációs foglalkozásokat is megnehezíti, ezért a Gyógyulj Velünk Egyesület elindította az Egyensúly Emlőrák Rehabilitációs Programot. Szakorvosok, tapasztalt betegek, gyógytornászok bevonásával ingyenes online előadás-sorozatot hirdetnek, az interneten rendszeresen tartanak gyógytorna foglalkozásokat és úgyszintén ingyenes online egyéni fizioterápiás konzultációra és tanácsadásra is lehetőséget biztosítanak.

- A koronavírus által előidézett kényszerhelyzet előnyöket is hozott: amíg korábban jórészt csak budapesti betegeket tudtunk a gyógytorna programjainkba bevonni, az internetes térben nincs akadálya annak, hogy az ország bármelyik részéből csatlakozzanak a foglalkozásokhoz. Azt tapasztaljuk, hogy nemcsak a fiatalok és a középkorúak, hanem az idősebb generáció tagjai is egyre nagyobb arányban elérhetők és bevonhatók interneten keresztül is - fogalmaz Kapitány Zsuzsanna gyógytornász, a Gyógyulj Velünk Egyesület elnökségi tagja.

Első alkalommal a nyirokcsomó-áttétes emlőrákból meggyógyult dr. Kenessey Andrea belgyógyász-kardiológus szakorvos tartott előadást a betegség és a kezelések kardiológiai következményeiről, a kontrollvizsgálatokról, a szív védelmében megtehető lépésekről.

Az előadás itt nézhető meg: Hogyan óvhatjuk meg a szívet az onkológiai kezelések közben és után?

A foglalkozásokra az egyensuly@gyve.hu címen lehet jelentkezni, az Egyensúly Emlőrák Rehabilitációs Program aktuális eseményei a www.gyve.hu/egyensuly oldalon követhetők nyomon. A programsorozatot a Novartis támogatja. 

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Ajánló