Először sikerült tünetmentes szájgarati rákot nyálmintából igazolni

A HPV vírusok nemcsak méhnyakrákot, hanem szájüregi daganatokat is okozhatnakA HPV vírusok nemcsak méhnyakrákot, hanem szájüregi daganatokat is okozhatnak
Daganatok.hu 2020. június 15.
Megosztás:

A világon először sikerült HPV-vel összefüggő, rejtett, tünetmentes szájgarati rákot nyálmintából igazolni.

A fejlett országokban a magas kockázatú HPV (HR-HPV-16,-18,-33) okozta szájgarati rákok előfordulása hihetetlenül felgyorsult, számuk az USA-ban lassan meghaladja a HPV által okozott méhnyakrákok számát.

A HR-HPV érintettség prevalenciája az Egyesült Államok lakosai körében eléri a 3,7%-ot. Épp ezért rendkívül jelentős az az esetleírás, amely a Frontiers in Oncology 2020. márciusi számában tettek közzé. A kutatók arról számolnak be, hogy a világon először sikerült kimutatniuk a humán papillomavírus (HPV)-16 DNS-ének észlelésével egy különben tünetmentes szájgarati rákot a beteg nyálából - írja az OTSZ Online cikke.

A nyálpróbát Kai Dun Tang és Chamindie, dolgozták ki a Queensland Technológiai Egyetemen. A mintavételhez egy szájöblítő folyadékkal egy-két percig kell öblögetni, ezután az öblítőfolyadékkal kiköpött nyálat egy csőben gyűjtik össze.

Amennyiben a módszer nagyszámú egészséges, tünetmentes emberen is megbízható eredményt hoz, közelebb juthatunk a robbanásszerűen szaporodó HPV-16 által okozott garatrákok korai diagnózisához. A szerzők szerint a tanulmány kiinduló pontja lehet a magas kockázatú egyének szájgarati rákjának szűrésére. A korai felismerés lehetőségeinek megtalálása azért is fontos, mert a szájgarati rák gyakran előrehaladott stádiumban kerül felismerésre, amikor a betegnek már a kezelés következtében is súlyos következményekkel kell szembenéznie.

Jelenleg 650 egészséges személy bevonásával folyik egy vizsgálat, amely a szájüregben előforduló HPV-16 DNS kimutatását veszi célba. 

(OTSZ Online)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Hírek az Avemarról:

Ajánló