Speciális kék fénnyel korai stádiumban is kimutatható a szájüregi rák

Fotó: Semmelweis EgyetemFotó: Semmelweis Egyetem
Daganatok.hu 2012. szeptember 19.
Megosztás:

Léteznek olyan eszközök, amelyek megkönnyítik a szájüregi rák felismerését, csak Magyarországon még nem használják őket elterjedten. Az országban egyedül a Semmelweis Egyetemen van két olyan műszer, amely - speciális kék fénnyel megvilágítva a szájüreget - segít kimutatni az elváltozásokat korai stádiumban is. A Kutatók Éjszakáján lehetőség van az új diagnosztikai eljárás tanulmányozására, vagyis az érdeklődők szájüregi rákszűrésére a műszerrel.

Az utóbbi években az egész világon emelkedett a szájüregi rákbetegek száma, de Magyarország vezető helyen áll a WHO adatai alapján. A szájüregi rák Magyarországon a 8. leggyakoribb rák, megelőzve a méhnyakrákot, melynek szűrővizsgálata jól szervezetten történik és 35 év felett évente ingyenesen végzik. Prof. Dr. Nagy Gábor (Semmelweis Egyetem, Fogorvostudományi Kar, Orális Diagnosztikai Tanszék) szerint hasonló, szervezett szűrővizsgálatra lenne szükség a szájüregi rák szempontjából leginkább veszélyeztetettek körében is, de erre jelenleg még nem látszik lehetőség - írja az egyetem beszámolója.

Ne csak a lyukas fogat tömje be a fogorvos

A professzor szerint a legnagyobb probléma, hogy a betegek - főleg a férfiak - későn mennek orvoshoz, sokszor csak akkor, amikor előrehaladott az elváltozás a szájukban, és ekkor már az eredményes kezelés, a gyógyulás esélye lényegesen rosszabb. Magyarországon négyszer annyi férfi hal meg szájrákban, mint nő.

Azért jutnak el orvoshoz általában már későn a betegek, mert a szájüregi rák sokáig nem okoz panaszt, fájdalmat. A magyar lakosság nagy része nem jár rendszeresen fogorvoshoz, általában csak akkor megy el, amikor már fáj a foga. Ha végre eljut, dr. Nagy Gábor szerint alapvető szakmai követelmény, hogy a fogorvos ne csak a lyukas fogát tömje be a betegnek, hanem alaposan, módszeresen vizsgálja át egész szájüregét is, már ezzel is csökkenteni lehetne az előrehaladott stádiumú rákbetegek számát.

A betegek magas számának oka az is, hogy korai stádiumban hagyományos módon, szabad szemmel nem lehet minden esetben észrevenni, ráadásul rutin is kell hozzá. Ezért is hirdette meg a professzor az egyetemen szájüregi rákszűrés kurzusát szabadon választott tárgyként, hogy a jövendő fogorvosok kiemelten figyeljenek rá, és korszerű ismereteket szerezzenek. (Például hívják fel a beteg figyelmét arra, ha egy területen piros vagy fehér folt van, ami 2 héten belül nem múlik el, baj lehet).

Speciális kék fény a szabad szemmel történő vizsgálat helyett

A korai állapotban még nagy gondosság mellett keresve sem biztos, hogy a szemmel történő vizsgálat elegendő a felismeréshez. Léteznek azonban olyan eszközök, amelyek megkönnyítik a felismerést, csak Magyarországon még nem használják őket elterjedten.

Az országban egyedül a Semmelweis Egyetemen van két olyan műszer, amely speciális kék fénnyel megvilágítva a szájüreget segít kimutatni az elváltozásokat korai stádiumban is. Ezek a nyálkahártya sejtjeiben levő természetes fluorofor molekulákat intenzív, kék fénnyel (405-460 nanométer) világítják meg, ennek hatására az egészséges sejtek jellegzetes halvány-zöldes színt mutatnak a speciális szűrőn át, azonban a beteg (diszpláziás) területek láthatóan sötétebbek.

Az első ilyen készülék 3 éve érkezett az orális diagnosztika tanszékre, Nagy Gábornak pedig pár hónapja sikerült beszereznie az egyetemre egy modernebb, mobil műszert is. Mivel ez hordozható, nemcsak a fogorvosi rendelőben, hanem akár műtét közben is alkalmazható. Ezzel segíti a sebészek munkáját, pontosabbá téve az ép és beteg területek határának meghatározását. (A Kutatók Éjszakáján lehetőség van az érdeklődők szájüregi rákszűrésére a műszerrel, jelentkezni itt lehet.)

Mit tehetünk mi, hogy megelőzzük a szájüregi rákot?

A professzor szerint a páciens maga is sokat tehet, hogy megelőzze a bajt. Azon túl, hogy évente elmegy fogorvoshoz, akkor is, ha nincs semmi panasza, magát is figyelheti. Ha valaki indokolatlan vörös vagy fehér foltot, elváltozást, szokatlan duzzanatot, sebet fedez fel a szájában, ami két héten belül nem múlik el, forduljon fogorvoshoz!

Különösen figyeljenek oda a dohányosok, és akik rendszeresen fogyasztanak alkoholt: a kettő együttes jelenléte sokszorosára növeli a rizikófaktort. Növeli a kockázatot az elhanyagolt a szájhigiéné és hiányos táplálkozás is, ez főleg idősebb korban és rossz szociális körülmények között élőkben okoz problémát.

A legújabb vizsgálatok szerint a szájrák gyakorisága a fiatalabb lakosság körében is nő, olyanoknál is, akik nem dohányoznak és nem is isznak. Ennek lehetséges oka a humán papillóma vírus (HPV16 és HPV18) fertőzöttség, ami intim módon terjed, például orális szex útján.

A professzor szerint ezért is lenne nagyon fontos, hogy mint a méhnyakrák esetében, legyen szervezett szájüregi szűrés is. Az időben elvégzett vizsgálatnak rendkívüli a jelentősége, a korai felismerés esetén a betegek 90 százaléka gyógyítható.

Forrás: Semmelweis Egyetem 

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Hírek az Avemarról: