Szájüregi rosszindulatú daganatok

Megosztás:

Szájüregi rákok címszó alatt tárgyaljuk az ajkak, a szájüreg, valamint a garat szájüreggel szomszédos részének területéről kiinduló daganatokat.

Magyarország a szájüregi rákok által okozott halálozás tekintetében férfiak és nők esetében egyaránt első helyen áll Európában. A Rákregiszter adatai szerint 2001-ben 1432 férfi és 305 nő halt meg a szájüreg rosszindulatú daganata miatt. Ami azonban még megdöbbentőbb, hogy 1975 óta a szájüregi rákos halálozás ijesztően nagy mértékben, körülbelül ötszörösére növekedett, mindkét nemben.

Még súlyosabb a kép, ha meggondoljuk, hogy a szájüregi rákok esetében zömében olyan rákokról van szó, amelyek már a rák kifejlődését megelőző állapotban is könnyen felismerhetők, a szájüreg fogorvos által történő egyszerű, gondos áttekintésével. Jó részüket pedig maga a beteg is időben észreveheti.

Az időben felfedezett és kezelésbe vett szájüregi rák az esetek 80%-ában meggyógyítható.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Hírek az Avemarról:

Ajánló