A szájüregi rák diagnosztikája

Megosztás:

Ha szájüreg bármely területén kóros, rákgyanús elváltozás észlelhető, abból szövetmintát vesznek (biopsziát végeznek), mivel csak a biopsziával eltávolított anyag mikroszkópos vizsgálata nyújthat az elváltozás természetéről megbízható felvilágosítást, pontos diagnózist.

Amennyiben az elváltozás a mikroszkópos vizsgálat során ráknak bizonyul, az orvosnak a kezelési terv kialakításához meg kell pontosan ismernie a daganat kiterjedését, stádiumát. Ennek érdekében különböző kiegészítő vizsgálatot végez. Ennek részét képezi a fogászati röntgenvizsgálat, mikor az alsó és felső állkapocsról és fogazatról készül felvétel, valamint a fejről készített és a mellkasi röntgenfelvétel, amelyek felvilágosítást adnak a daganat kiterjedéséről. Olykor szükségessé válhat komputertomográfiás (CT) vizsgálat, és szóba jöhet ultrahangos (UH) vizsgálat is. Az így kapott képek értékes felvilágosítást nyújtanak az esetleges kóros elváltozásokról és azok kiterjedéséről. Mindezen vizsgálatokat természetesen alapos fizikális vizsgálatnak kell megelőznie, ahol az orvos áttapintja a beteg szájüregét.

A szájüregi rákos elváltozás kiterjedésének, határainak pontos megállapítására olykor festékoldattal való megjelölést is alkalmaznak. Ennek alapját az képezi, hogy a rákos sejtek sokkal áteresztőbbek a festék számára, mint az egészséges sejtek, így elszíneződnek és jelenlétük szabad szemmel is felismerhető.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Hírek az Avemarról:

Ajánló