A szájüregi rákok és tüneteik

Megosztás:

A szájüregi rákok mintegy fele a nyelven alakul ki, egynegyede az ajkakon, míg a többit az orcák (pofák) belfelületéről, a szájfenékről és az ínyről kiinduló rákok képezik.

A szájüregi rákok túlnyomó többsége 45 évesnél idősebb korúakban figyelhető meg.

A szájüreg jó áttekinthetősége miatt a szájüregi rákok korai stádiumban, sőt gyakran már rákmegelőző állapotban felismerhetők. Sajnos azonban - miután a rákkal kapcsolatos korai elváltozások fájdalmat nem okoznak - a betegek sokszor elhanyagolják a szájüregi folyamatokat, és későn fordulnak orvoshoz.

Ez igen sajnálatos, mivel a korai stádiumban a gyógyítás esélyei lényegesen jobbak, mint a késői stádiumban. Az Amerikai Nemzeti Rák Intézet éppen ezért javasolja a korai felismerés érdekében a szájüreg havonként történő önvizsgálatát, mely egyszerűen abból áll, hogy tükör elé állva, alaposan szemügyre vesszük szájüregünk képleteit.

A korai felismerést szolgálják a rendszeres fogorvosi ellenőrző vizsgálatok.

Intő jelként tekintendő, különösen, ha két hétnél tovább állnak fenn, az alábbi elváltozások:

  • fekély a szájüreg valamelyik részén, mely nem gyógyul;
  • az orcák megvastagodása;
  • körülírt fehér vagy vörös foltok észlelése a nyelven, a szájnyálkahártyán, vagy az ínyeken;
  • szájszárazság vagy olyan érzés, mintha valami megakadt volna a torkunkon;
  • rágási-nyelési nehézségek;
  • az állkapocs vagy nyelv mozgásában mutatkozó nehézségek;
  • a nyelv vagy a szájüreg más területének érzéketlenné válása;
  • az állkapocs duzzanata, ami például a protézis viselését kényelmetlenné vagy elviselhetetlenné teszi.

Ezek mind olyan jelenségek, elváltozások, amelyek rák kifejlődésére utalhatnak, bár kétségtelen, hogy kevésbé súlyos megbetegedések is előidézhetik őket. Ha ezen elváltozások 10-14 nap alatt nem gyógyulnak, feltétlenül orvoshoz kell fordulni. Nem szabad fájdalom megjelenéséig várni, ugyanis fájdalom rendszerint csak a szájüregi rákok előrehaladott stádiumában lép fel.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Hírek az Avemarról:

Ajánló